Yönetim Bilişim Sistemleri

[cmsmasters_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top_large=”0″ data_padding_bottom_large=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_shortcode_id=”njlitm7ayh”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”dkveklpxm”][cmsmasters_text shortcode_id=”saus8tx16″ animation_delay=”0″]

 

Not: Sorunuzun cevabını bulamadıysanız lütfen vahap.tecim@deu.edu.tr adresine mesaj atınız.
Sorunuza en kısa sürede cevap alabileceğiniz gibi cevabı buradan da görebileceksiniz.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”3tgpeozf2″ data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”deuHakkinda”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”l3w3n6wti4″][cmsmasters_text shortcode_id=”oltb7uliwg” animation_delay=”0″]

Dokuz Eylül Üniversitesi Hakkında

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”b1rh5m4b4u” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”qdfjd0nzb” title=”Dokuz Eylül Üniversitesinin Fakülteleri hangi kampüslerdedir? YBS bölümü nerededir?”]

Dokuz Eylül Üniversitesi aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere 18 Fakülte, 10 Enstitü, 4 Yüksekokul ve 6 Meslek yüksek okulu ile İzmir’in farklı ilçelerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Aşağıdaki tablo hangi eğitim kurumumuzun hangi kampüste ve ilçede yer aldığını göstermektedir.

Yönetim Bilişim sistemleri ile tabloda işaretlendiği üzere Buca’nın tam merkezinde bulunan Dokuzçeşmeler kampüsünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer almaktadır.

Kampüsler Fakülteler Enstitüler Yüksekokullar Meslek Yüksekokulları Uygulama ve Araştırma Merkezleri Diğer Birimler
Alsancak DESEM-Sürekli Eğitim Merkezi Rektörlük

Birimleri

Tınaztepe

(Buca)

·Denizcilik Fakültesi

·Edebiyat Fakültesi

·Fen Fakültesi

·Güzel Sanatlar Fakültesi

·Hukuk Fakültesi

·İşletme Fakültesi

·Mimarlık Fakültesi

·Mühendislik Fakültesi

·Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü

·Fen Bilimleri Enstitüsü

·Güzel Sanatlar Enstitüsü

·Sosyal Bilimler Enstitüsü

Devlet Konservatuvarı Adalet Meslek Yüksekokulu •Sosyal Tesisler

•Kapalı Spor Salonu

•Halı Sahalar

•Öğrenci Aktivite Merkezi

DEPARK-Teknopark Beta

Dokuz-çeşmeler

(Buca)

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü

Yabancı Diller Yüksekokulu DEUZEM-Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
Buca Eğitim

(Buca)

·Buca Eğitim Fakültesi   Eğitim Bilimleri Enstitüsü İzmir Meslek Yüksekokulu
İnciraltı Sağlık

(İncirialtı)

·Diş Hekimliği Fakültesi

·Hemşirelik Fakültesi

·Sağlık Bilimleri Fakültesi

·Spor Bilimleri Fakültesi

·Tıp Fakültesi

·İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü

·Onkoloji Enstitüsü

·Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu DEÜ Hastanesi

•Kapalı Spor Salonu

•Kapalı Yüzme Havuzu

DEPARK-Teknopark Alfa 

İnciraltı Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
Poligon

(Hatay)

İlahiyat Fakültesi Din Bilimleri Araştırma Enstitüsü
Foça Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi
Seferihisar 1 Spor Bilimleri Fakültesi
Seferihisar 2 Seferihisar Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Torbalı Torbalı Meslek Yüksekokulu
Bergama Bergama Meslek Yüksekokulu
Selçuk Efes Meslek Yüksekokulu
Kiraz Veteriner Fakültesi

DEÜ Kampüsleri tablosunu  DEÜ Kampüsler Tablosu linkine tıklayarak PDF olarak indirebilir veya görebilirsiniz. Birimlerin üzerine tıklayarak da internet sayfalarına doğrudan ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgiye deu.edu.tr sayfasından da ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”hvd2t48jvi” title=”DEÜ diplomanın yurt dışında geçerliliği var mıdır?”]

Diğer tüm üniversiteler gibi DEÜ diplomalarının da YÖK tanınırlığı olduğu için yurt dışında geçerliliği bulunmaktadır. Ancak önemli olan yurt dışındaki kurumların senin diplomanı kabul etmesi.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”v4w9owrv3h” title=”Dokuz Eylül Üniversitesinin kampüs olanakları nelerdir?”]

Üniversitemiz bir şehir üniversitesi olduğu için birçok farklı kampüsü bulunmaktadır. YBS olarak bizler İzmir il merkezinde bulunan Buca ilçesinin tam ortasında yer almaktayız. Bir çok bakımdan oldukça uygun bir konum olup, ulaşım bakımından rahat ulaşılabilirliği bulunmaktadır. Havaalanına 20 dk mesafede olup, Aydın-Çeşme-İstanbul-Ankara çevre otoyoluna 5 dk da çıkma durumu söz konusu.

Dokuzçeşmeler Kampsümüzde, kapalı spor salonu, halı futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu gibi sportif imkanlar yanında belli sayıda öğrenci topluluğu ile sosyal ve kültürel aktiviteler yapılmaktadır.

4 adet kafeterya, kütüphane, konferans ve okuma salonları gibi imkanlar bulunmaktadır.

Diğer Kampüsler ile ilgili olanakları Üniversitemizin deu.edu.tr resmi internet saysasından öğrenebilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”x62u9wuyt” title=”Üniversitenizde Uzaktan Eğitim Merkezi var mı?”]

Evet, 1. soruda yer alan tabloda görüldüğü üzere Üniversitemizde Uzaktan Eğitim Merkezi (DEZUEM) bulunmakta ve yeri de bizim YBS ile aynı kampüstedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”x355atzx8j” title=”Üniversitenizde öğrenci kulüpleri var mı?”]

Hayal edebileceğiniz her türlü öğrenci topluluğunun/kulübünün olduğunu söyleyebiliriz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”m5j7i19gcq” title=”İzmir′de ve Buca′da yaşam olanakları nasıl?”]

Tam bir üniversite ilçesi görünümü kazanmaya başlayan Buca’da Kredi ve Yurtlar kurumunun 1000 kişilik kız yurdu yanında üniversitemizin 1 karma ve 1 kız yurdu bulunmakta. Onlarca özel yurdun bulunduğu, öğrenciler için yapılmış özel 2+1, 1+1 ve stüdyo dairelerde kahvaltı ve internet dahil özel hizmetler verildiği gibi oldukça fazla sayıda kiralık ve satılık ev olanakları da bulunmaktadır.

Öğrencilerin gidebileceği lokanta, restoran, bar, kafe gibi yiyecek-içecek ortamlarının yanında Buca Kaynaklar bölgesinde kır kahvaltısı gibi doğa ile içiçe mekanlar da bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”la9m3uew3a” title=”Konaklama İmkanları Nelerdir? (KYK Yurt, Özel Yurt, Pansiyon vb.)”]

Bir önceki soruda belirtildiği gibi Buca’da Kredi ve Yurtlar kurumunun 1000 kişilik kız öğrenci yurdu yanında üniversitemizin 1 karma ve 1 kız yurdu bulunmakta. Onlarca özel yurdun bulunduğu, öğrenciler için yapılmış özel 2+1, 1+1 ve stüdyo dairelerde kahvaltı ve internet dahil özel hizmetler verildiği gibi oldukça fazla sayıda kiralık ve satılık ev olanakları da bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ch9iezy08″ title=”Öğrencilere Sosyalleşme açısından ne gibi imkanlar sunuluyor?”]

Kampüslerin bulunduğu lokasyona/bölgeye bağlı olarak farklı imkan ve olanaklar söz konusudur. YBS bölümünün bulunduğu Buca Dokuzçeşmeler Kampüsünde, Üniversitemizin, Buca Belediyesinin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının birçok aktivelerini yaptığı Buca’da sanat ve kültür merkezleri bulunmaktadır. Kampüsümüzde bulunan Tiyatro Topluluğu başta olmak üzere öğrencilerin dahil olmayı düşüneceği onlarca topluluk bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”scwxp5sitb” title=”Dokuz Eylül Üniversitesi bir devlet üniversitesi midir?”]

Evet Dokuz Eylül Üniversitesi bir devlet üniversitesidir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”k31yhed6kq” title=”Öğrencilere hangi kampüslerde hangi olanaklar vardır?”]

Her kampüsün kendine göre imkanları mevcuttur. Bulunduğumuz Dokuzçeşmeler Kampüsünde bir kapalı spor salonumuz var iken, Tınaztepe Kampüsünde daha büyük, daha komple bir kapalı spor salonumuz bulunmaktadır. Yine Tınaztepe kampüsünde, halı sahalar, öğrenci ve personel yemekhaneleri ve Öğrenci Aktivite Merkezi vardır. Bu merkezde yiyecek-içecek yanında, market, kıyafet, kuaför, kitapçı ve sinema da bulunmaktadır.

İnciraltı Sağlık Kampüsümüzde spor salonunun yanında kapalı yüzme havuzu da mevcuttur.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”a1hupjr5pl” title=”YBS Bölümü Yerleşim Olarak Nerede?”]

İlk soruda yer alan DEÜ Kampüsleri tablosunda görüldü üzere Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümümüz Buca Dokuzçeşmeler Kampüsünde yer almaktadır.

Alttaki, haritada görüldüğü üzere, Çeşme-Aydın çevreyolundan Buca Batı çıkışından batıya, merkez çıkışta 5 dk mesafede yer almaktadır.

Kampüsümüzün güneyinde oldukça geniş bir sosyal alan olan Buca Hasanağa Bahçesi yer almaktadır.

 

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”su38wqnk7r” title=”Kampüste hangi aktiviteler alanları vardır?”]

Kampüsümüzde Kapalı spor salonu, tenis kortu, halı futbol sahası, basketbol sahası, 1 tane 350 kişilik, büyük 2 tane 100 kişilik, 2 tane 30 kişilik konferans salonları, kapalı spor salonu, teniz kortu basketbol sahası, halı futbol sahası, fotoğrafçılık kulübü odası, İktisat Oyuncuları Tiyatro Topluluğu oyun alanları gibi imkanlar mevcuttur.

Belki bunlarda daha da önemli oldukça büyük kapalı bir Çok Amaçlı Aktivite Merkezi (ÇAM) bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”or113lbpoo” data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”iibfHakkinda”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”cil2ueegk”][cmsmasters_text shortcode_id=”y0u9s3utl” animation_delay=”0″]

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Hakkında

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”cpkrps2xqp” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”l9kky3pzae” title=”YBS bölümü hangi Fakülteye bağlı?”]

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlıyız (iibf.deu.edu.tr).

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”i75a7ftia1″ title=”Kampüste hangi aktivite alanları var?”]

Kampüsümüzde Kapalı spor salonu, tenis kortu, halı futbol sahası, basketbol sahası, 1 tane 350 kişilik, büyük 2 tane 100 kişilik, 2 tane 30 kişilik konferans salonları, kapalı spor salonu, teniz kortu basketbol sahası, halı futbol sahası, fotoğrafçılık kulübü odası, İktisat Oyuncuları Tiyatro Topluluğu oyun alanları gibi imkanlar mevcuttur. Belki bunlarda daha da önemli oldukça geniz bir Çok Amaçlı Aktivite Merkezi (ÇAM) bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”wufgroh7n” title=”Kampüs nerede? Kampüse ulaşım nasıl sağlanmaktadır? (Uçak, özel araç, otobüs, metro vb)”]

Buca Dokuzçeşlemer kampüsünde yer almaktayız. Ulaşım ile ilgili bilgiler aşağıdadır:

Uçak İle

Özel Araç ile

Otobüs ile

(https://www.eshot.gov.tr/CKYuklenen/izmir_ulasim_haritalari/IzmirTopluUlasimHaritasiv2.jpg adresinden de görülebilir)

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”31dvyv9o5k” title=”Fakültemizde hangi bölümler var?”]

Fakültemizde 7 bölüm bulunmaktadır.

  1. İktisat
  2. İşletme
  3. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  4. Kamu Yönetimi
  5. Ekonometri
  6. Maliye
  7. Yönetim Bilişim Sistemleri

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”hb6w0lwce” title=”Kampüsü dilediğimizde gezebiliyor muyuz?”]

Kampüs genelde açık ancak devlet kurumu olduğu için resmî kurumlar 08:30-17:30 arası açık olmaktadır. Güvenlikten izin alındığı takdirde kampüsü gezmek mümkün olmaktadır. Mesai saatleri dışında odalar kapalı olabiliyor. Ancak okul zamanı dersler var iken gece 22:00 ye kadar sınıflar ve sosyal alanlar açık olmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”hoyqc0xue1″ data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”ybsHakkinda”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”jmyjxbnts”][cmsmasters_text shortcode_id=”twrqklvznr” animation_delay=”0″]

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Hakkında

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”u4bs5daq3d” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”4ylz814g8v” title=”Bölüm Kaç Yılında Kuruldu? Bünyesinde hangi anabilim dalları bulunmaktadır?”]

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde 2012 yılında kurulmuştur. Bölümümüzde iki anabilim dalı bulunmaktadır:

  1. Enformasyon Teknolojileri Anabilim Dalı
  2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”b0z746aqcn” title=”YBS Bölümü Yerleşim Olarak Nerede?”]

İlk soruda yer alan DEÜ Kampüsleri tablosunda görüldüğü üzere Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümümüz Buca Dokuzçeşmeler Kampüsünde yer almaktadır.

Alttaki, haritada görüldüğü üzere, Çeşme-Aydın çerveyolundan Buca Batı çıkışından batıya, merkez çıkışta 5 dk mesafede yer almaktadır.

Kampüsümüzün güneyinde oldukça geniş bir sosyal alan olan Buca Hasanağa Bahçesi yer almaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”j3oeq2uwy” title=”YBS Hangi Puan Türünden alım yapıyor?”]

Bölümümüz EA-Eşit Ağırlık puan türünden öğrenci alımı yapmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”t4t857tg8s” title=”DEÜ YBS’nin Türkiye’deki ve Fakültesindeki sıralaması nedir?”]

2019-2020 öğretim öğretim döneminde Türkiye’deki YBS Bölümlerine yerleşen öğrencilerin aldığı puanlar puanları ise aşağıda görebilirsiniz.

Vakıf Üniversitelerinin bazılarının aldığı %100 burslu öğrenci alımları haricinde ve Devlet üniversiteleri içerisinde Boğaziçi Üniversitesinden sonra 2. ci sırada Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü bulunmaktadır.

Fakültemizde son 5 yılda bölümüz ve diğer bölümlerin yerleştirme puanları https://iibf.deu.edu.tr/fakulte-hakkinda/fakulte-oss-puanlari/ adresinde verilmektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”w5m00uv6h” title=”DEÜ YBS’ye Kaç Puanla Yerleşebilirim?”]

Bu sorunuza doğrudan cevap vermemiz doğru olmaz, bir önceki soruda yer alan tabloları ve puanları incelerseniz sanırım bir fikir elde edersiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”f1b9v5muu” title=”Kampüste bölümle ilgili hangi aktiviteler yapılmaktadır?”]

Dönem içerisinde Çarşamba günleri bilişim sektöründen uzmanlar ve temsilcileri Bölüme getirerek iş olanakları ve teknoloji kullanımı üzerine seminerler düzenlemekteyiz.

Öğrenci topluluğumuz sosyal gezilerin yanında şirket inceleme gezileri de organize etmektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”x1qxuq5vxt” title=”Yönetim Bilişim Sistemleri Konferansı – (IMISC) Nedir?”]

Her yıl Türkiye’deki bir YBS bölümünün organizasyonunu üstlendiği bir Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri Konferansı (International Management Information Systems Conference-IMISC) yapılmaktadır. Hangi tarihte konferansı hangi Üniversitenin  yaptığı aşağıda listelenmektedir.

Konferanslarlar ilgili detay bilgilere imisc.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Bölümümüzün 2016 da düzenlediği konferans detaylarına http://2016.imisc.net adresinden ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”0wviylrk28″ title=”Yönetim Bilişim Sistemleri Zirvesi Nedir?”]

Yukarıdaki akademik konferansların yanında öğrenciler tarafından her yıl Yönetim Bilişim Sistemleri Zirvesi yapılmaktadır. Burada amaç, teorik bilgilerden ziyade uygulamanın içinde olan kuruluşlardan yetkili kişilerin yaptıkları YBS tabanlı çalışmaları öğrencilere aktarmaları sağlanmaktadır.

Zirve’yi de yine YBS Bölümü bulunan bir Üniversitenin organize etmesi beklenmektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ade6qhwy4s” title=”DEU YBS′nin vizyonu nedir? Neyi amaçlamaktadır?”]

Yönetim Bilişim Sistemleri işletme ve bilişim konularını bir arada işleyen bir alandır. Günümüzde bilişim alanındaki gelişmelerin işletme bilimine kattığı yeniliklerle çok daha etkin ve verimli karar verme süreçleri oluşmuştur. Ayrıca, bilişim sistemlerinin yönetimi de başlı başına bir yönetim konusu haline gelmiştir. Yönetim Bilişim Sistemleri’ni ilgilendiren konular, bu iki alanın etkileşimi ve entegrasyonu ile ortaya çıkmıştır. Programdan mezun olan kişilerin yöneticilerin karar süreçlerini en iyilemelerinde kullanacakları en güncel bilişim sistem ve teknolojilerine hakim olmalarının yanında, analitik düşünme ve organizasyonun yapısı ve yönetimi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları amaçlanmaktadır.

DEÜ YBS olarak YBS’nin teknik tarafına ağırlık vererek, işletmelerde bilişim sistemlerini geliştirecek düzeyde bilişim ve bu sistemleri yönetecek düzeyde işletme bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmektir.

Özellikle 4 yıllık lisans öğrencilerimiz aşağıdaki bilgilerle donanımlı bir şekilde mezun etmek temelinde ders içeriklerimizi oluşturmuş bulunmaktayız.Program, mezunlarının teknik, analitik, yönetsel düşünme ve iletişim yeteneklerine odaklanmaktadır. Programda okuyan öğrenciler aşağıdaki konularda donanımlı olacak şekilde yetiştirileceklerdir:

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”c4g9zmqio9″ title=”Neden DEÜ YBS de okumalıyım? Avantajları nelerdir?”]

Bir önceki soru bunun tam karşılığı olmaktadır. DEÜ YBS, öğrencilerine işletme bilgisinden çok işletmelerin verimli, sağlıklı, entegre, kurumsal ve etkin çalışabilmeleri için bilişim teknolojilerinde ne ile ve nasıl yararlanmaları gerektiğini, donanımsal ve yazılımsal ihtiyaçların neler olabileceği ve bunu tasarlayıp kullanmayı sağlayan öğrenciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Olayın teknik tarafına daha çok eğilmekteyiz, çünkü sosyal tarafı bir şekilde tamamlanır. Kurmakta olduğumuz Laboratuvarlar ile mümkün olduğunca öğrencinin elinin donanıma, klavyeye ve ürüne değmesini, donanım ile yazılımı entegre etmesini sağlamaya çalışıyoruz.

3 boyutlu bir tasarım yapmadan, yaptığı tasarımı 3D yazıcı veya CNC’den çıkarıp hatalarını görmeden gerekli donanımın sağlıklı bir şekilde anlaşılacağını düşünmüyoruz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”9ki5whrgfn” title=”Güz, bahar dönemleri ve yaz okulunda üstten ders alabilir miyim?”]

Eğer sınıf geçmek için gerekli yıl ortalaması 1.8’e takılmadınız ise sadece yaz okulunda üstten ders alabilirsiniz.

Bu konuda detay bilgilere iibf.deu.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”mgmxzfev5u” title=”YBS′de Kariyer Planı ve İş İmkanları Nelerdir?”]

YBS mezunu öğrenciler, öğrendikleri bilişim sistemleri ve teknolojilerine bağlı olarak işletmelerin bilgi işlem departmanlarında, sistem sorumlusu ve yazılımcı olarak çalışa bileceği gibi, proje sorumlusu, sistem analisti, her tülü iş zekası, veri madenciliği, nesnelerin interneti, RFID, Coğrafi Bilgi Sistemleri, e-ticaret, bulut bilişim, siber güvenlik, sistem güvenliği, karar destek sistemleri, web programla, sosyal medya analizi, içerik yönetme gibi konularda iş yapan bütün pozisyonlarda çalışma imkanına kavuşmaktadırlar. Zamanla Devlet Personel Başkanlığı da kurumlara KPSS ile personel alımında yer alması için YBS alanını sisteme dahil edecektir. Bu konuda da çalışmalar sürdürülmektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”c9hby1tjme” title=”YBS′de İkinci Öğretim var mı?”]

Yönetim Bilişim Sistemleri lisans programımızın ikinci öğretimi bulunmamaktadır.

Yüksek Lisans programımızda tezli, ikinci öğretim tezsiz ve uzaktan öğretim programlarımız bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”94xf59gm5r” title=”DEÜ YBS Bölümünde hangi laboratuvar ve atölyeler bulunmaktadır?”]

Temmuz 2020 itibariyle hazır olan Laboratuvarlarımız

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”g2d36k1bdc” title=”Eğitim süresi ne kadardır?”]

Lisans için:

http://ogrenci.deu.edu.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=114&lang=tr Madde 8

Yüksek Lisans için:

http://ogrenci.deu.edu.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=113&lang=tr Madde 7

Doktora

http://ogrenci.deu.edu.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=113&lang=tr Madde 18

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”kc3hrwn5rc” title=”DEÜ YBS′nin eğitim dili nedir?”]

DEÜ YBS’nin tüm lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim dili Türkçedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”pipy125ghk” title=”YBS′nin Fiziki Eğitim Olanakları Nelerdir?”]

Dokuzçeşmeler kampüsündeki amfi, derslikler ve laboratuvar ile birlikte bölümüzde bulunana ArGe Laboratuvarlar kullanılmaktadır.

https://iibf.deu.edu.tr/fakulte-hakkinda/fakulte-tanitimi/

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”afsozmv65j” title=”Eğitim Süresinde Alınan Dersler Nelerdir? Ayrıntılı Bilgiye Nasıl Ulaşabilirim?”]

YBS Lisans Programımıza ait ders içerikleri için tıklayınız.

YBS Tezli Yüksek Lisans Programımıza ait ders içerikleri için tıklayınız.

YBS Tesiz Yüksek Lisans Programımıza ait ders içerikleri için tıklayınız.

YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programımıza ait ders içerikleri için tıklayınız.

YBS Doktora Programımıza ait ders içerikleri için tıklayınız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”3u062l60e4″ title=”Öğrenim Döneminde Yaz Okulu ve Bütünleme Var Mı?”]

Tüm dersler için bütünleme imkanı bulunmaktadır.

Yaz okulu vardır ancak tüm derslerin açılması mümkün değildir. Yaz okulunda açılacak dersler her yıl 1 hafta öncesinden ilanm edilmektedir. Detay bilgilere https://iibf.deu.edu.tr/tr/ adresinden ulaşılabilinir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”jipj2om32″ title=”İsteğe Bağlı Staj Yapılabilir mi?”]

Evet, Fakültemizde dolayısıyla bölümümüzde isteğe bağlı staj yapılabilir. Staj başvuru evrakları için aşağıdaki linke bakınız:

https://iibf.deu.edu.tr/staj-yapacak-ogrencilerimizin-dikkatine-staj-tarih-araligi-guncellenmistir/19825/

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”r9aa1c6kx” title=”Akademik personel sayınız nedir?”]

Toplam 6 öğretim üyemiz bulunmaktadır:

2 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”jna0o31v8q” title=”Üniversite, Fakülte ve Bölüm Kütüphane ve çalışma salonu imkanları nelerdir?”]

Üniversite Kütüphanesi: http://www.kutuphane.deu.edu.tr/

Fakülte Kütüphanesi: https://iibf.deu.edu.tr/idari-birimler/kutuphane-yayin-dokumantasyon-materyal/

adreslerinden incelenebilir. Fakültemizde ayrıca okuma/çalışma salonlarımızda bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”8pbxfhmq7r” title=”YBS′nin KPSS′de alımı var mıdır? Varsa alımlar nasıl yapılmaktadır?”]

İİBF mezunları olarak KPSS sonrasındaki ilanlara başvuru yapılabilir. Fakültede bulunan bölüm isimlerinin bulunduğu alanları işaretleyebilirsiniz. Ümidimiz yakında YBS’nin de ana alan olarak orada yer almasıdır. Çok yakında yer alacağına da inanıyoruz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”k88mth7ywb” title=”Sosyal Medya da size, yani DEÜ YBS′ye nasıl ulaşabiliriz?”]

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”y5xndd094″ data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”ogrIslem”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”jld817t1m9″][cmsmasters_text shortcode_id=”gpczmvqpcg” animation_delay=”0″]

Öğrencilik İşlemleri

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”tckp9i38du” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”h5uq69oyod” title=”Kayıt esnasında neler yapmalıyım?”]

Kayıt için neler yapmanız gerektiği Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”t1ls1fdsbo” title=”Öğrenci kartı nasıl alırım?”]

Üniversiteye ilk kayıt olduğunuzda öğrenci kartlarınız Fakültenin öğrenci işlerine gelmektedir ve orada bölüm memurundan imza karşılığı teslim alınıyor.

Daha sonra kayıp, kırık veya çalıntı durumlarında yapılacak işlemler konusunda buraya tıklayınız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”evza0myd2g” title=”Bir yarıyılda (dönemde) en fazla kaç kredili ders alabilirim?”]

Bir yarıyılda en fazla 42 AKTS alabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”2lmc7dt1u” title=”Öğrenci belgesi almayı hangi durumlar engeller?”]

Fakültemiz öğrencileri, öğrenci belgesi için kendileri veya noterden vekil tayin ettikleri kişiler aracılığı ile öğrenci belgesi alabilirler. 3.kişilere öğrenciler ile ilgili belge verilmemektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”asqkv5fgxi” title=”Kayıt sonrası askerlik tecil işlemleri nasıl yapılır?”]

Kayıt yaptırdıktan sonraki askerlik işlemleri Üniversitemiz tarafından yapılmaktadır.

Detaylı bilgiyi buradan bulabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”09zhnz3xqf” title=”Hangi sınavların mazeret sınavları yapılmaz?”]

Final ve bütünleme sınavlarının mazeret sınavları yapılmaz. Finale katılamayan veya Vize+Final notları sonrası başarı durumu FF-FD olan öğrencilerimiz bütünleme sınavına girebilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ct292rq6b” title=”Transkript nedir? Nereden alınabilir?”]

Transkript, öğrencinin kendisine ait kayıt bilgilerinin her yarıyıla göre alınan ve alınmaya devam eden derslerini ve bu derslerinin başarı durumunu içermektedir. Aynı zamanda okuduğu dönem boyunca aldığı dersleri ve AKTS bilgilerini de bu belge içerisinde bulabilmektedir.

Transkript belgesi, not ortalamaları ile beraber gerçekleştirilmiş ise eski staj durumlarını da içerisinde barındırmaktadır.

Transkript belgesinin “not döküm” halinde olan örneğini sadece okuduğunuz okulun öğrenci işlerinden halledebilirsiniz. Bu belgeyi de ya kişinin kendisi alabilir ya da verilen dilekçe sayesinde belirtilen ikinci bir kişi alabilir.

Ama sadece bilgi olarak istiyorsanız üniversitemiz öğrenci bilgi sistemi olan DEBİS’e girip Transkript alabiliyorsunuz. Bu belgede o ana kadar almış olduğunuz bütün derslerin notlarını görüntüleyebiliyorsunuz, ancak resmi bir doküman özelliği bulunmuyor, bunun için öğrenci illerine müracaat ediyorsunuz ve size ıslak imzalı belgeyi hazırlıyorlar.

Detaylı bilgi ve Fakültemiz ile ilgili matbu formlar için linki tıklayınız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”9zarcwi27a” title=”Ders kaydı ne zaman yapılır?”]

Okula ilk kayıt olduğunuzda yapılacak işlemler deu.edu.tr veya iibf.deu.edu.tr sayfalarında yayınlanıyor. İlk kayıtlar e-devlet üzerinde de yapılabiliyor, okula geldiğinizde gerekli evrakları öğrenci işlerine teslim ediyorsunuz.

Ancak okula kayıt olmanın yanında her dönem derslere ayrıca kayıt yapmak zorundasınız. Genelde dönem başlamadan 1 hafta önce kayıt yeniler haftası olur, buna dikkat edip kaydınızı her dönem yenilemek ve alacağınız dersleri seçmek zorundasınız.

Kayıt yenileme ve ders kayıtları web kayıt linkinden yapılıyor.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”s8i9uh1rtp” title=”Danışmanım kim? Ona nasıl ulaşabilirim?”]

DEBİS hesabınıza girdiğinizde danışman bilgilerinize ulaşabiliyorsunuz. web kayıt adresinden de aynı bilgilere ulaşmanız mümkün.

Bölüm danışman hocanızının iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”fjcre96ela” title=”Üstten ders almanın avantaj veya dezavantajları nelerdir?”]

Üstten ders alma özellikle uygulamalı dersler için dezavantaj yaratabilir. Eğitim planlarınızda uygulamalı dersler birbirini takip eden dönemler şeklinde planlanmıştır. Teorik dersleri üstten alabilirsiniz ancak danışmanınız ile görüşmeden bu kararı almayınız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”3gfyd292wq” title=”Yönetim Bilişim Sistemleri topluluğuna nasıl üye olabilirim?”]

Bölüm Başkanlığı bu konuda sizi yönlendirip Topluluk ile buluşturabilir. Bölümde Topluluk odası bulunmaktadır.

Topluluklarla ilgili detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

DEU YBS Topluluğu Facebook Saysına buradan ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”qxy5cgw1c” title=”Devamsızlık hakkım ne kadar?”]

YBS Bölümümüz, Fakültemiz ve Üniversitemizin çoğu bölümleri %70 devam zorululuğu olan bir bölümdür.

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” nin devamsızlık ile ilgili 20. maddesi aşağıdaki gibidir.

Yarıyıl sonu/yılsonu ve bütünleme sınavlarına girebilme şartları

MADDE 20 – (Başlığıyla birlikte değişik:RG-13/8/2012-28383)

(1) Öğrencinin bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu ve bütünleme sınavlarına girebilmesi için, aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekir:

  1. a) Teorik derslerin ve öğretim üyeleri veya elemanları tarafından sınıfta yapılan uygulamaların en az %70’ine katılmış olması,
  2. b) Laboratuvar, proje, atölye, sınıf dışında yapılan uygulamalar ve benzeri yarıyıl içi veya yıl içi çalışmalarının en az % 80’ine katılmış olması,
  3. c) Dersi veren öğretim elemanı tarafından ders değerlendirme kriterlerinde başarı sınırının belirlenmesi koşuluyla o derse ilişkin uygulama, laboratuvar, proje, atölye, staj, ev ödevi ve benzeri yarıyıl içi veya yıl içi çalışmalarının ve yapılan eğitim-öğretimin özelliklerinin gerektirdiği ilgili birim tarafından uygun görülen diğer çalışmaları verilen süreler içinde ve başarılı olarak yapmış olması.

(2) Aldığı bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu ve bütünleme sınavlarına girebilmesi için gereken, bu Yönetmelikte ve Senato tarafından belirlenen esaslarda öngörülen diğer şartların tümünü yerine getirmemiş olan bir öğrenci, o dersi tekrarlamak zorundadır.

Fakültemizde çoğunlukla sınıflarda yoklamalar elektronik olarak alınmaktadır. Öğrenciler, öğretim üyesinin dersin herhangi bir zamanında açmış olacağı elektronik yoklamalarda öğrenci kartını göstermesi gerekmektedir. Derslerde devamsız olan öğrenci sınavlara girme halkını kaybetmektedir.

Elektronik yoklamalarda devam durumunuzu görmek için https://fbsiibf.deu.edu.tr/ linkini kullanabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”d9t1pn1qob” title=”Kaydımı nasıl dondurabilirim?”]

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” nin kayıt dondurma ile ilgili 31. maddesi aşağıdaki gibidir.

Öğrenime ara verme izni

MADDE 31 –Öğrencinin öğrenimine ara verdiği süre, o öğrenci için bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen öğrenim süresine eklenir. Süre ekleme nedeni ve eklenecek süre, ilgili birim yönetim kurulu kararında belirtilir.

(1) Bu Yönetmelikte belirtilen ve ilgili birim yönetim kurulu tarafından kabul edilen haklı ve geçerli bir mazereti nedeni ile öğrenimine ara vermek zorunda kalan bir öğrenciye, kendisine izin verilmesine dair bir dilekçe ile başvurması ve mazeretini belgelendirmesi kaydı ile ilgili birim yönetim kurulu tarafından bir defada en az bir, en çok iki yarıyıl süre için öğrenime ara verme izni verilebilir.

(2) Öğrenci, izinli olduğu süre içinde öğrenimine devam edemez ve her türlü öğrencilik hakları dondurulur. (Değişik cümle: RG-16/04/2018-30393)Bir yarıyıl süreli ara verme izni, izin verildiği yarıyılın başlangıcından yarıyıl sonu bütünleme sınavlarının bittiği tarihe kadar olan süreyi kapsayacak şekilde verilir.

Haklı ve geçerli mazeretler

MADDE 32 – (1) İlgili birim yönetim kurulu tarafından kabul edilmiş olmak kaydı ile öğrenciye, mazeret sınavları açılabilir ve aşağıdaki hallerde öğrenime ara verme izni verilebilir:

  1. a) Öğrencinin sağlık kuruluşlarından alınacak bir rapor ile belgelendirilmek kaydıyla sağlıkla ilgili mazeretlerinin olması,
  2. b) Öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar sebebi ile öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,
  3. c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeni ile öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

ç) Öğrencinin ekonomik nedenlerle öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi,

  1. d) (Değişik:RG-16/04/2020-31101)Gözaltına alınan veya tutuklanan öğrencilerin gözaltı ve tutukluluk hallerinde,
  2. e) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması sureti ile askere alınması,
  3. f) İlgili birim yönetim kurulu tarafından mazeret olarak kabul edilebilecek diğer hallerin ortaya çıkması,

(2) Öğrencinin mazeretinin varlığını kanıtlayan belgeleri, mazeretinin sona ermesinden itibaren en geç beş iş günü içinde ilgili fakülte dekanlığına veya yüksekokul müdürlüğüne sunması gerekir. Aksi halde, bu husustaki başvurusu dikkate alınmaz.

 

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”nm0qsuo9qr” title=”Erasmus ve Farabi programlarına nasıl başvurabilirim?”]

Aşağıdaki linklerden her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. İhtiyaç duyulduğunda Fakültemizdeki ilgili birim temsilcilerine ve Rektörlük Dış İlişkiler Koordinatörlüğüne ulaşabilirisiniz.

http://international.deu.edu.tr/

http://international.deu.edu.tr/erasmus-duyurulari/

http://international.deu.edu.tr/farabi-duyurulari/

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”j4fgg4qqj” title=”Üniversitemizin Erasmus imkanları ve bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler var mı?”]

ERASMUS+ ANLAŞMALARI

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”bmumoxbsqf” title=”Erasmus öğrenci değişimi ile hangi ülkelere gidebilirim?”]

Almanya-Polonya-Romanya-İtalya-Fransa-Yunanistan-Çek Cumhuriyeti

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”kr46snhx8d” title=”Erasmus süresince bu okulun bana ne gibi katkıları olur?”]

DEÜ Erasmus sürecinizde bürokratik işlemlerinizin tamamlanması ve dönüşte aldığınız derslerin transkriptinize işlenmesi süreçlerini yönetmektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”v5u7usne7m” title=”Çift Anadal ve Yandal’a nasıl başvurabilirim?”]

Fakültemizde ve dolayısıyla Bölümümüzde Çift Anadal ve Yandal seçenekleri bulunmamaktadır. Bununla birlikte Üniversitemizde bu konuda var olan yönergelerle aşağıda ulaşalabilirsiniz.
http://debis.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php?KOD=5925
http://ogrenci.deu.edu.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=147&lang=tr
http://ogrenci.deu.edu.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=146&lang=tr

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”eycic9rm7″ title=”Okulun açılış ve kapanış tarihini nasıl öğrenebilirim?”]

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü her yılı akademik dönemleri toplu olarak yayınlamaktadır.

DEÜĞ 2020-2021 Akademik Takvime buradan erişebilirsiniz.

Fakültemiz ve bölüm Akademik Takvimi:

Fakülteler, bu takvime uygun olarak ara ve mazaret sınavı ve kayıt yenileme/ders seçme tarihlerini kendileri daha sonra belirlemektedirler. Fakültemizin güncel Akademik Takvimine buradan ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”jgbyb9nhxh” title=”Tek Ders ve/veya Üç Ders sınavlarına nasıl başvurabilirim?”]

Tek ders sınavları standart olmasına rağmen, 2019-2020 için özel olarak çıkarılan Üç Ders sınavları için duyuruya buradan ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”78incm89qt” title=”Bir dersin başarı notunun dönüştürüldüğü harfli başarı notu nedir?”]

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” nin Ders Notları ve Başarı Durumu ile ilgili 26. maddesi aşağıdaki gibidir.

Ders notları ve başarı durumu

MADDE 26 – (1) (Değişik:RG-13/8/2012-28383) Bağıl değerlendirme sistemini uygulayan birimlerde bir öğrencinin bir dersten başarı notu, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı düzeyi ve yarıyıl sonu/yıl sonu veya bütünleme sınavında aldığı not, birlikte değerlendirilerek sınıfın başarı düzeyine göre belirlenir. Söz konusu bağıl değerlendirme; dersi veren öğretim elemanı tarafından, notların istatistiksel dağılımı ve sınıf ortalaması göz önünde bulundurularak yapılır. Bağıl değerlendirme sonunda her öğrenciye, dersi veren öğretim elemanı tarafından, başarı derecesini belirten harflerle ifade edilen başarı notu takdir olunarak verilir. Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

a)

Puan Yarıyıl Ders Notu Katsayı
90-100 AA 4.00
85-89 BA 3.50
80-84 BB 3.00
75-79 CB 2.50
70-74 CC 2.00
65-69 DC 1.50
60-64 DD 1.00
50-59 FD 0.50
49 ve aşağısı FF 0.00

(2) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD notlarından birisini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır.

(3) Ayrıca; Y (Yetersiz), B (Başarılı), M (Muaf) notları ortalamaya katılmayan notlar ve D (Devamsız), E (Eksik) notları geçici notlar olup, bunlardan;

  1. a) D notu, derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için, sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere verilir ve not ortalaması hesabında FF notu işlemi görür.
  2. b) B notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.
  3. c) Y notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.

ç) E notu, yarıyıl içinde başarılı olduğu halde, ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. (Değişik cümle: RG-16/04/2018-30393) Öğrenci, herhangi bir dersten E notu aldığı takdirde notların ilan edildiği tarihten itibaren, bir ay içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde, E notu FF notu haline dönüşür.

  1. d) M notu, öğrencinin daha önce almış oldukları ve denklikleri kabul edilerek en az ders yüküne sayılan dersler için, ilgili fakülte dekanlığı veya yüksekokul müdürlüğünün önerisi üzerine ilgili birim yönetim kurulu kararı ile muaf olunan dersler için verilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”f8vgf6gisd” title=”Ders seçerken nelere dikkat etmeliyim? bir önceki dönemden dersim var iken üstten ders alabilir miyim?”]

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”teekb809xd” title=”Ders içeriklerine nasıl ulaşabilirim?”]

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”4wjm7fo4ym” title=”Öğrenci kartımın kaybolması veya çalınması durumunda yapılması gereken işlemler nelerdir?”]

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”1d0r7ljrud” title=”Lisans programında kayıtlı öğrenciyim. Ancak lisansımı tamamlayamayacağım. Önlisans diploması alınabilir miyim?”]

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” nin Önlisans Diploması ile ilgili 35. maddesi aşağıdaki gibidir.

Ön lisans diploması

MADDE 35 – (1) Lisans düzeyinde öğrenim gören bir öğrenciye, ilk dört yarıyılın bütün derslerini başarı ile tamamlamış olmak kaydı ile ve istekleri halinde Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ön lisans diploması verilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”eb5b7rtj7m” title=”Sınava katılamadım ve mazeretim var ne yapmam gerekir?”]

Mazeret sınavı için raporunuzu öğrenci işlerine teslim etmeniz gereklidir.

Bilmeniz gereken en önemli nokta sadece dönem içi ara sınavlar için mazeret kullanabilirsiniz. Final ve bütünleme için mazeret hakları bulunmamaktadır.

Form için: https://iibf.deu.edu.tr/ogrenci-isleri-matbu-formlar/971/

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ryi6pvulxu” title=”Sınav sonuçlarına itiraz nasıl olur?”]

Sınav notunuzun ilan tarihinden itibaren 7 gün içinde sınav notunuza buradaki uygun formu kullanarak öğrenci işlerine itiraz için başvurabilirsiniz.

İtiraz hakkınız ile ilgili Üniversitemiz Öğretim ve sınav yönetmeliğinde aşağıdaki madde yer almaktadır:

Sınav sonucuna itiraz

MADDE 24 – (1) Bir sınavın, yarıyıl içi veya yıl içi çalışmasının sonucuna, ilan tarihinden itibaren yedi gün içinde ve sadece maddi hata yönünden itiraz edilebilir. İtiraz, ilgili fakülte dekanlığına veya yüksekokul müdürlüğüne verilen bir dilekçe ile yapılır. Dekanlık veya yüksekokul müdürlüğü tarafından sınav kağıtlarında, sınav cetvellerinde veya ilgili çalışma evrakında bir maddi hata tespit edilirse, bu hata ilgili öğretim elemanının da görüşü alındıktan sonra, ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile düzeltilir ve ilan edilir.

(2) Öğrenciler, öğretim elemanının not takdirine ilişkin hata itirazında bulunamazlar.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”yy2qhgvgod” title=”Yabancı dil dersi muafiyet sınavı?”]

Bölümüzde yabancı dil zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle isteğe bağlı olarak öğrenci ilk defa kayıt yaptırdığında Yabancı Dil Hazırlık okumak istediğini belirtirse doğrudan 1 yıl hazırlık sınıfına başlıyor. Burada başarılı olunca dönem içinde Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II derslerini almanıza gerek kalmıyor, yani o derslerden muaf oluyorsunuz.

Ayrıca aşağıda yer alan Yönetmelik maddesinde de göreceğiniz gibi Üniversitemiz Yabancı Dişler Yüksekokulu ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavı açıyor. Bu sınavda 55 ve üstü alanlar Yabancı Dil I ve I derslerinden muaf oluyorlar.

Üniversitemiz Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin 7. maddesi ders muafiyeti ile ilgilidir:

Hazırlık eğitimi ve ortak zorunlu derslerden muafiyet (Değişik:RG-25/11/2015-29543)

MADDE 7 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitimi; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yürütülür.

 (2) (RG-25/11/2015-29543) Her yıl güz yarıyılı başında, Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 55 puan alan öğrenciler, ortak zorunlu yabancı dil derslerinden muaf sayılır. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavından 55 ve üstü puan alan öğrencilerin notu, bağıl değerlendirme sistemi uygulanan birimlerde 26 ncı maddenin dördüncü fıkrasının (a) bendi ile belirlenen çevrim tablosuna göre harf notuna çevrilerek, mutlak değerlendirme sistemi uygulanan birimlerde ise herhangi bir çevrim yapılmaksızın Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II dersleri için ayrı ayrı olarak transkripte işlenir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”qm3shh2o5m” title=”TBT dersi muafiyet sınavı?”]

Fakültemizde TBT-Temel Bilgi Teknolojileri dersleri tüm bölümlerde Bahar Yarıyılında verilmektedir. Öğrencileri burada uygun formu doldurarak dilekçe ile muafiyet sınavına girmek için başvuru. Dönemin ilk haftası Fakülte bazında bir sınav yapılır ve belli bir notu alan öğrenciler TBS dersini almadan sınavdan aldıkları not ile geçmiş sayılırlar.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”mbyj31unyi” title=”Yatay geçiş işlemini nasıl gerçekleştirebilirim?”]

İki türlü yatay geçiş imkanı bulunmaktadır:

  1. BAŞARI PUANI İLE YATAY GEÇİŞ

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Yatay Geçiş Yönergesinde belirtilen şartları taşıyan yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin yatay geçiş başvuruları kabul edilmektedir.

Yurt İçi Yükseköğretim Kurumlarından Yatay Geçiş

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişler hariç, ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, yıllık öğretim yapan ön lisans programlarının ilk iki yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

Başarı puanı ile ara sınıflara yatay geçişte (Özel yetenek sınavı ve sınavsız geçişle öğrenci alan programlar ile yurtdışı yükseköğretim kurumlarından (KKTC dâhil) yatay geçiş hariç) yatay geçiş sıralama puanının (YGSP) en az 2,5 olması gereklidir.

YGSP aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

YGSP=GNO-(0,02x(Bölüm Minimum ÖSYS Puanı-Öğrencinin ÖSYS Puanı))

GNO: Öğrencinin başvuru anındaki genel not ortalaması.

Bölüm Minimum ÖSYS Puanı: Başvurulan bölüm öğrencisinin ÖSYS’yi kazandığı yılki bölüm minimum puanı.

Öğrencinin ÖSYS Puanı: Öğrencinin ÖSYS’yi kazandığı yılki yerleşme puanı.

 “Yatay Geçiş Sıralama Puanı (YGSP)”  hesaplamak için tıklayınız

ÖSYS ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yapılacak olan özel yetenek sınavında başarılı olma şartı aranır. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, ÖSYS ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.

Başvuruların yatay geçiş takvimine uygun olarak ilgili fakülte veya yüksekokullara yapılması gerekmektedir. Rektörlüğe yapılan yatay geçiş başvuruları dikkate alınmayacaktır.

Yatay geçişe ilişkin tüm şartlara ulaşmak ve ayrıntılı bilgi amacıyla Üniversitemiz Yatay Geçiş Yönergesine ulaşmak için tıklayınız. Herhangi bir sorunla karşılaşılmaması ve mağduriyet yaşanmaması için Üniversitemiz Yatay Geçiş Yönergesinin dikkatle incelenmesi önem arz etmektedir.

  1. MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ

Öğrenciler kayıt olduğu yıldaki ÖSYM yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya daha yüksek olması ve Yükseköğretim Kurulunca belirlenen aşağıdaki şartları sağlamaları halinde hazırlık sınıfı da dâhil olmak üzere yatay geçiş için başvurusu yapabileceklerdir.

GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

  1. Yurdumuzda ve KKTC’deki Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adayların başvuru yapabileceğine ve yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adayların başvuramayacağına, (ÖSYS Puanı ile Türkiye’de veya KKTC’de bir yükseköğretim programına yerleşen, ancak, kayıt yaptırmadan kendi imkanları ile yurtdışı yükseköğretim kurumlarına öğrenime başlayan veya ÖSYS’ye girip Türkiye’de herhangi bir yükseköğretim programını tercih etmeden, kendi imkanları ile yurtdışı yükseköğretim kurumlarında öğrenimlerine başlayan ve öğrenci statüsünde olanların adı geçen madde kapsamında başvuru yapamayacaklarına),
  2. Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerektiğine, (Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.)
  3. Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre kayıt yaptıran öğrencilerin de ikinci madde şartlarını sağlamaları durumunda başvuru yapabileceklerine, ancak özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlara başvuru yapılamayacağına,

(Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 23/01/2019 tarihli kararı ile eklenen hüküm)Galatasaray Üniversitesine milletlerarası anlaşma uyarınca Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonucunda kayıt yaptıran öğrenciler de kayıt yaptırdıkları yıldaki ÖSYS/YKS puanlarını kullanarak ikinci madde kapsamında başvuru yapabileceklerine,

  1. Öğrencilerin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile geçmek istedikleri yükseköğretim programlarının merkezi yerleştirme puanını sağlamaları şartıyla ön lisans veya lisans programlarına geçiş yapabilecekleri (ön lisanstan lisansa veya lisanstan ön lisansa),
  2. Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmesine, (İlgili başvuru döneminden önce Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin tekrar yatay geçiş yapamayacağına) ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş

yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmelerine,

  1. İlgili yılda ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına kayıt olan öğrencilerin başvuru yapamamasına, (Öğrencilerin tercihleri doğrultusunda yerleştikleri yükseköğretim kurumlarında eğitime başlayarak, ilgili yükseköğretim programına ve yükseköğretim kurumuna intibak sürecini geçirdikten sonra, yatay geçiş sürecinin mantığına uygun olarak diğer yükseköğretim programlarına geçiş için başvuruda bulunmalarının daha faydalı olacağı hususu göz önüne alınarak, ilgili yılda ÖSYS’de yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin bir sonraki dönem/yılda yapılacak işlemler sırasında başvuru hakkı bulunmaktadır.)
  2. Birinci madde uyarınca yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere öğrencilerin söz konusu maddeden yararlanmasına, bu durumdaki adayların intibakının ilgili kurullar tarafından yapılmasına,
  3. Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için 90’ı geçmemek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30’u kadar kontenjan ayrılmasına (Örneğin; ÖSYS Kılavuzunda Kontenjanı 120 olan bir program için %30 u kadar 36 kontenjan ayrılacak iken, kontenjanı 400 olan bir program için %30’u 120 olmasına rağmen 90 kontenjan ayrılacaktır.),
  4. Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması halinde başvuru yapılan yükseköğretim programına başvuru yapılan yıldaki ÖSYS kılavuzunda öğrenci alınmamışsa, başvuru yapılan programın öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM Kılavuzunda yer alan kontenjanının dikkate alınmasına,
  5. Üniversitelerin ayrıca bir kontenjan ilan etmesinin gerekmediğine, başvuruların her yıl eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce 1 Ağustos-15 Ağustos tarihleri arasında alınmasına, başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayının 10’una kadar ilan edilerek kayıtların da Eylül ayının 15’ine kadar bitirilmesine, kaydı yapılan öğrencilerin Eylül ayının sonuna kadar yatay geçiş yaptığı yükseköğretim kurumuna bildirilmesine,
  6. Söz konusu madde uyarınca bir programa başvuran öğrenci sayısının başvurunun yapıldığı yıl için 8’inci madde uyarınca belirlenen kontenjanı geçmemesi durumunda adayların kayıtlarının yapılmasına, başvuran aday sayısının kontenjandan fazla olması durumunda ÖSYM puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydının yapılması,
  7. Önlisans programlarında ise ilgili yılda sınavsız geçiş ile kontenjanın dolması halinde sadece sınavsız geçiş önceliklerinin dikkate alınmasına, kontenjanın sınavsız geçiş ile dolmayarak ÖSYS puanı ile de öğrenci alınması durumunda sınavsız geçiş ile şartları sağlayan öğrencilere öncelik verilmek üzere diğer adayların da ilgili ÖSYS Puanına bakılarak sıralanmasına,
  8. DGS puanı ile sadece DGS Kılavuzlarında tanımlanan önlisans alanlarının devam edebileceği yükseköğretim lisans programlarına başvuru yapılabileceği ve adayların ilgili yıl için programın DGS puanına sahip olmaları gerektiği ile ilgili yılda DGS ile öğrenci alınmamışsa öğrencilerin o programa başvuru yapamayacağı,
  9. Yükseköğretim kurumlarındaki M.T.O.K. Programlarını sadece mesleki ve teknik eğitim mezunları tercih yaparak yerleşebildiğinden, bu programlara ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda yer alan tercih edebilecek ortaöğretim alanları ve yerleşebilecekleri programlar uyarınca başvuru yapılabileceğine, M.T.O.K programlarında okuyan öğrencilerin ise yukarıda yer alan başvuru şartlarını sağlamaları halinde diğer yükseköğretim programlarına başvuru yapabileceğine,
  10. Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrencilerin söz konusu maddeden yararlanarak yatay geçiş yapabileceklerine, bu durumdaki adayların yerleşme önceliklerinde oluşan taban puanlar ile ÖSYS puanlarının Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yayımlandığı dikkate alınarak bu önceliklerin dikkate alınmasına, ayrıca, sınavsız geçiş ile yerleşen adayların ÖSYS puanları ile de şartları sağlamaları halinde başvuru yapabileceklerine, (Yükseköğretim kurumlarının programlarının taban puanına ilişkin bilgiye osym.gov.tr adresinde yer alan “ilgili yıla ait ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanlarına ilişkin” yayından ulaşılabilecektir)
  11. Ek Madde 1 uyarınca yatay geçiş için başvuran öğrencilerin ÖSYS Kılavuzunda programa kayıt olabilmeleri için aranan özel koşulların bulunması durumunda, bu koşulları sağlamaları gerektiğine,
  12. Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse geçilmek istenen diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamayacağına,
  13. Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerektiğine, hazırlık sınıfında veya birinci sınıfta geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerektiğine,
  14. Hazırlık sınıfında başarısız olan ve halen yükseköğretim programında kayıtlı olan öğrencilerin de söz konusu madde kapsamında şartları sağlamaları halinde diğer yükseköğretim kurumlarının programlarına başvuru yapabileceklerine, ancak öğretim dili yabancı dil olan programlarda öğrencilerin tekrar hazırlık sınıfı eğitimi alamayacağına, öğretim dili yabancı dil olan programlara başvuran öğrencilerin başvurdukları yükseköğretim kurumunun yabancı dil muafiyeti için aradığı TOEFL vb. belgelere sahip olması veya yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil sınavından başarılı olması gerektiğine, yabancı dil şartını sağlayamayan öğrencilerin sadece öğretim dili Türkçe programlara başvuru yapabileceklerine, öğretim dili yabancı dil olan programların hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin kayıtlarının silinmesi durumunda ise şartları sağlamaları halinde Ölçme, Seçme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan yabancı dille eğitim yapan yükseköğretim kurumlarında Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısızlık nedeniyle başarısız olan öğrencilerin, öğretim dili Türkçe olan programlara yerleştirilmelerine ilişkin esaslardan yararlanabileceklerine,
  15. Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınmasına, başarı vb. şart aranmamasına,
  16. Söz konusu ilkeler uyarınca Vakıf yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş işlemlerinde öğrencilerin ücretli programlara yatay geçiş yapabileceğine, burs verip vermeme kararının ilgili yükseköğretim kurumlarının yetkisinde olduğuna,

BAHAR DÖNEMİ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Üniversitemiz Yatay Geçiş Yönergesinin 10 uncu maddesi üçüncü fıkrası uyarınca bahar yarıyıllarında Merkezi Yerleştirme Puanı ile yatay geçiş başvuruları kabul edilmemektedir.

Yatay geçiş ile ilgili güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”9aok55fjfh” title=”Yurt dışından öğrenci kabulü nasıl oluyor?”]

Bu konudaki her türlü bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”uh82hi8vz” title=”Öğrencinin mezun olabilmesi için mezuniyet derecesi ne olmalıdır?”]

Bir öğrencinin öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” nin Ağırlıklı ortalama ve diploma derecesi ile ilgili 33. maddesi aşağıdaki gibidir.

Ağırlıklı ortalama ve diploma derecesi

MADDE 33 – (1) Bir dersin kredisi, o ders için haftalık teorik ders saati miktarına, o derse ilişkin olarak yapılan uygulama, laboratuvar veya diğer çalışmaların haftalık saat miktarlarının yarısı eklenmek sureti ile belirlenir.

(2) (Değişik:RG16/04/2020-31101) Beden eğitimi, güzel sanatlar ve kariyer planlama derslerinden alınan notlar ile bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde ortalamaya katılmayacağı belirtilen notlar ağırlıklı ortalamaların hesaplanmasında dikkate alınmaz.

(3) (Değişik:RG-25/11/2015-29543) Bağıl değerlendirme sisteminde, bir öğrencinin öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. İzledikleri programdan mezun olmak için, gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde mezun olmak için gerekli 2,00 genel not ortalamasını sağlayamayan ve azami öğrenim süresini doldurmamış son sınıf öğrencilerine, 2,00 genel not ortalaması şartını sağlayabilecek ise genel not ortalamalarını yükseltmek üzere öğretim planında yer alan son dört yarıyıl derslerinden tek ders sınav hakkı tanınır. 2,00 genel not ortalaması şartını tek ders sınavı ile sağlayamayan öğrencilere ise son dört yarıyıl derslerinden yarıyıl içi/yıl içi, yarıyıl sonu/yıl sonu veya bütünleme sınav hakkı tanınır. Öğrenciler bu sınav haklarını derslerin açıldığı yarıyıldaki sınav döneminde kullanır. Bu sınav hakkından yararlanmak isteyen öğrenciler, hangi derslerden sınava gireceklerini yarıyıl başındaki kayıt yenileme işlemi sırasında bildirirler.

(4) Genel not ortalaması bağıl değerlendirme sisteminde 3.00 ile 3.49 arası mutlak değerlendirme sisteminde 80 ile 84.99 arası not almış olan öğrencilere onur, bağıl değerlendirme sisteminde 3.50 ile 4.00 arası, mutlak değerlendirme sisteminde 85 ile 100 arası not almış olan öğrencilere yüksek onur listesine geçtiklerini belirten belge verilir. Ancak, disiplin cezası alan öğrenciler bu haktan yararlanamazlar.

(5) Öğrencilerin diploma dereceleri, notlara ait öğrenci bürosunda saklanan orijinal belgelerden yararlanılarak belirlenir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”zsii6xerfp” title=”Genel not ve dönem not ortalaması nedir?”]

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” nin Sınıf veya ders geçme ile ilgili 9. maddesi aşağıdaki gibidir.

Sınıf veya ders geçme

MADDE 9 – (1) İlgili birimler sınıf geçme veya ders geçme sistemleri ile eğitim-öğretim yapabilirler.

(2) Sınıf geçme sistemi ile öğretim yapan birimlerde herhangi bir sınıfa ait eğitim-öğretim programında belirlenen sayıdaki dersten başarısız olan bir öğrenci, bir sonraki öğretim yılında, bir üst sınıfın eğitim-öğretim programından hiç bir ders alamaz.

(3) Ders geçme sistemi ile öğretim yapan birimlerde, bir öğretim yılına ait eğitim-öğretim programında başarılmamış olan derslere bir sonraki öğretim yılında öncelikle kayıt yaptırılır.

(4) Üniversitede mutlak ve bağıl değerlendirme sistemi olmak üzere iki sistem uygulanır. Birimlerde, hangi değerlendirme sisteminin uygulanacağına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(5) Bağıl değerlendirme sistemini uygulayan birimlerde öğrencinin, daha önce almadığı derslere kaydolabilmesi için, ikinci ve daha sonraki yarıyılların sonu itibariyle en az 1.80 genel not ortalamasını tutturmuş olması gerekir. (Değişik cümle: RG-11/06/2018-30448) Ancak, bu şart 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde sayılan dersler ile ilgili birimlerce belirtilen ilave dersler ve stajlarda uygulanmaz.

(6) Yarıyıl not ortalaması (YNO); öğrencinin ilgili yarıyılda kayıt olduğu derslerin kredilerinin mutlak değerlendirme sisteminde ders notu ile bağıl değerlendirme sisteminde ise bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtilen ders notu katsayıları ile çarpılıp toplanarak elde edilen sayının, o yarıyıldaki toplam kredisine bölünmesi sureti ile hesaplanır.

(7) Genel not ortalaması (GNO); öğrencinin tamamlamış olduğu yarıyıl da dahil olmak üzere, öğretiminin başladığı zamandan o güne kadar kayıt olduğu tüm derslerin kredilerinin mutlak değerlendirme sisteminde ders notu ile, bağıl değerlendirme sisteminde ise bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtilen ders notu katsayıları ile çarpılıp toplanarak elde edilen sayının toplam kredisine bölünmesi sureti ile hesaplanır.

(8) GNO ve YNO hesabında yalnız kayıt olunan dersler esas alınır, alt yarıyıllardan alınamayan dersler dikkate alınmaz. Tekrarlanan dersler için, o dersten alınan son başarı notu dikkate alınır. Ortalamaların hesabında virgülden sonra iki basamak yürütülür. (Ek cümle: RG-17/04/2016-29687) Virgülden sonraki üçüncü basamaktaki sayının beş veya daha büyük olması halinde, ikinci haneyi artıracak şekilde yukarı yuvarlanır.

(9) Buna göre her yarıyılda D, Y, FF ve FD notu alınan dersler, eğer ders açılıyor ise bir sonraki yarıyıl veya ders açılmıyorsa bir sonraki öğretim yılında öncelikle tekrarlanır. Ayrıca, 1.80 GNO barajını aşamamış öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmedikçe daha önce almadığı dersleri alamazlar. Bu öğrencilerin genel not ortalamalarını öngörülen değere yükseltmeleri için, öncelikle D, Y, FF veya FD aldıkları dersleri tekrarlamaları gerekir.

(10) Yeniden alınan veya tekrarlanan derslerden alınan en son not, geçme notudur. Azami ders yüküne ek olarak iki dersi geçmemek üzere ders alınıp alınmayacağı ve koşulları Senato tarafından belirlenir.

 

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”1n0n1gr4tj” title=”Hangi durumlarda burs kesilir?”]

Aldığınız bursların verilme ve devam şartlarına bakmalısınız. Çünkü her bursun kesilme koşulları birbirinden farklıdır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”x89itvpk7″ title=”Azami öğrenim süresi ne kadardır?”]

Lisans öğrencileri için:

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” nin Öğrenim Süresi ve öğrencilik haklarından yararlanma ile ilgili 8. maddesi aşağıdaki gibidir.

Öğrenim süresi ve öğrencilik haklarından yararlanma

MADDE 8 – (Başlığıyla birlikte değişik:RG-25/11/2015-29543)

(1) Öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadır.

(2) Birinci fıkrada belirtilen azami süreler sonunda mezun olamayan öğrenciler için 2547 sayılı Kanunun 44 üncü ve 46 ncı maddeleri hükmü uygulanır.

(3) Azami süreler içinde takip ettiği eğitim-öğretim programının bir tanesi hariç, diğer bütün derslerini ve varsa stajları ile bitirme projesini başarmış olan öğrenciler için 20 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartları sağlamak koşuluyla başarısız oldukları dersten tek ders sınavı açılır. Ancak, bağıl değerlendirme sistemi uygulayan programlarda, başarısız olduğu dersten AA alması halinde, genel not ortalaması 2.00’ın altında kalacak öğrenciler, tek ders sınavına giremezler. Tek ders sınavları ile ilgili diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.

Tezli Yüksek Lisans Öğrencileri için:

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖRETİM YÖNETMELİĞİ” nin Tezli Yüksek Lisans programları Öğrenim Süresi ile ilgili 7. maddesi aşağıdaki gibidir.

Süre

MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlık ve/veya yabancı dil hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde Üniversitenin öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(3) Bu Yönetmelik hükümlerinde belirtilen AKTS dâhil tüm yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler programı en az üç yarıyılda tamamlayabilirler.

Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencileri için:

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖRETİM YÖNETMELİĞİ” nin Tezsiz Yüksek Lisans programları Öğrenim Süresi ile ilgili 13. maddesi aşağıdaki gibidir.

Süre

MADDE 13 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlık ve/veya yabancı dil hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Doktora Öğrencileri için:

Bunula ilgili yönetmeliğe adresinden ulaşabilirsiniz. Buradaki “DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖRETİM YÖNETMELİĞİ” nin Doktora programı Öğrenim Süresi ile ilgili 18. maddesi aşağıdaki gibidir.

Süre

MADDE 18 – (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.

(4) (Değişik: RG-23/1/2020–31017) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmak ve talepte bulunmak kaydıyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”7lnijwli5m” title=”Hangi dersleri Uzaktan Eğitim Sisteminden alabilirim?”]

Normal şartlarda bölümüzde aşağıdaki dersler Uzaktan Eğitim Sistemi ile verilmektedir

Ancak Mart 2020 ile COVİD-19 süreci nedeniyle tüm dersler uzaktan eğitim sistemiyle yapıldı.

2020-2021 Güz yarıyılı itibariyle YÖK’ün talimatı ve DEÜ Üniversite Senatosunun kararı ile her bölümde derslerin en az %15’i en fazla %40’ı uzaktan eğitim yoluyla verilecektir.

Bu derslerin neler olduğu şu an itibariyle netleşmemiş olmasına rağmen, genelde Laboratuvar gerektiren Programlama, Donanım, Veritabanı, Mekansal Veritabanı gibi dersleri Uzaktan Eğitim sistemi ile vermeyi planlamaktayız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”9a6gvjygs8″ title=”KYK Burs, kredi ve yurt işlemleri ne zaman yapılır?”]

Kredi ve yurtlar ile ilgili sorularınızın cevaplarını bu linkten bulabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”nrznuleqr4″ data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”lisans”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”dvtojhoeh8″][cmsmasters_text shortcode_id=”wi2jr0ymob” animation_delay=”0″]

Lisans

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”475sh4y2tf” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”1smdr1jlz8″ title=”YBS Lisans programındaki hangi dersleri Uzaktan Eğitim ile alabilirim?”]

Normal şartlarda bölümüzde aşağıdaki Lisans dersleri Uzaktan Eğitim Sistemi ile verilmektedir

Ancak Mart 2020 itibariyle COVİD-19 süreci nedeniyle tüm programlarda dersler uzaktan eğitim sistemiyle yapıldı.

2020-2021 Güz yarıyılı itibariyle YÖK’ün talimatı ve DEÜ Üniversite Senatosunun kararı ile her bölümdeki/programdaki derslerin en az (AKTS’lerinin) %15’i en fazla %40’ı uzaktan eğitim yoluyla verilecektir.

Bu derslerin neler olduğu şu an itibariyle netleşmemiş olmasına rağmen, genelde Laboratuvar gerektiren Programlama, Donanım, Veritabanı, Mekansal Veritabanı gibi Lisans derslerini Uzaktan Eğitim sistemi ile vermeyi planlamaktayız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”gae4lr82ja” title=”Ek yerleştirme ile bölüme girebilir miyim?”]

Eğer ilk yerleştirme sonucunda kayıt yaptırmayanlar olursa (yani boş kontenjan kalırsa) ek yerleştirme hakkınızı kullanabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”5oifogjxyc” title=”Mevcut kontenjanınız nedir?”]

Önceki yıllar 60 olan kontenjanımız 2019 yılında 80 öğrenci+ 2 okul birincisi olarak belirlenmiştir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”jwhwh9imh” title=”YBS Lisans Programı ders içeriklerini nasıl görebilirim?”]

YBS Lisans Programımıza ait ders içerikleri için tıklayınız.

Her bir dersin içeriğini ve detay bilgilerini görmek için o dersin Ders Kodu kısmına tıklamanız gerekiyor.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”tfzrr8jbc” title=”DEÜ YBS bölümünde hangi laboratuvarlar bulunmakta?”]

DEÜ YBS Bölümüzde Temmuz 2020 itibariyle aşağıdaki Laboratuarlarımız bulunmaktadır.

Her yıl Laboratuvar sayımızı artırmak için çabalarımız devam etmektedir

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”urrq22tri” title=”Hangi kodlama dillerini öğretiyorsunuz?”]

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”9ef9xe02ol” title=”Kendime ait bir bilgisayarım yok, yine de okuyabilir miyim?”]

Tabiiki okuyabilirsiniz.
Bölüm laboratuvarlarındaki bilgisayarlar ile ödevlerinizi hazırlayabilirsiniz. Ancak kendinize ait bir bilgisayarınızın olması, öğrenciklerinizi tekrarlayabilme, yeni projeler geliştirebilme konusunda size önemli destek sağlayacaktır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”mv1l9wus7r” title=”Bir dönemde kaç ders alabilirim?”]

Bir dönemde en fazla 42 AKTS alabilirsiniz. Öncelikle var ise almamış veya kalmış olduğunuz alt sınıftaki dersleriniz almalısınız. Sonra üst sınıftaki dersleri alarak 42 AKTS ye tamamlayabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”it68idq57e” title=”YBS’ye yatay geçiş yapabilmem için hangi başarı şartlarını sağlamam gerekir?”]

Yatay geçiş ile ilgili bütün bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ttl41pbmls” title=”Bir DEÜ YBS lisans öğrencisi 4 yıllık eğitimi sürecinde hangi derslerin eğitimini alır?”]

YBS Lisans öğrencilerinin 4 yıllık eğitimleri boyunca alacakları dersler ve derslerin içeriklerini görmek için tıklayınız.

Her bir dersin içeriğini ve detay bilgilerini görmek için o dersin Ders Kodu kısmına tıklamanız gerekiyor.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”z64rkm12v5″ title=”YBS Lisans eğitiminden önce hazırlık var mı?”]

Bölümümüz Türkçe eğitim veren bir program olduğu için hazırlık sınıfı okumak isteğe bağlı olup,  zorunluluk bulunmamaktadır.

Bölüme ilk defa kayıt yaparken “Hazırlık Sınıfı Okumak İstiyorum” şeklinde seçim yapmış öğrencilerimiz Hazırlık Sınıfı Okumak hakkını elde edeceklerdir.

İlk kayıtta yapmış oldukları “Hazırlık Sınıfı Okumak İstiyorum” veya “Hazırlık Sınıfı Okumak İstemiyorum”seçimin değiştirmek isteyenler için Dekanlık duyuru yaparak dilekçe ile başvurmanızı istemektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”6cyrpqgpf” title=”Lisans programında staj zorunlu mu?”]

Yönetim Bilişim Sistemleri lisans eğitiminde staj zorunlu değildir.
Ancak öğrencilerimize ilgi alanları ile ilgili staj yapmalarını ısrarla önermekteyiz.
Staj yapan öğrencilerimizin sigortaları Fakültemiz tarafından karşılanmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”7jmpkastjm” title=”Lisans programında kayıt dondurmak için ne yapılmalı?”]

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİne buradan ulaşabilirsiniz. Yönetmeliğin Öğrenime ara verme izni ile ilgili 31. madde aşağıdaki gibidir:

Öğrenime ara verme izni

MADDE 31 –Öğrencinin öğrenimine ara verdiği süre, o öğrenci için bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen öğrenim süresine eklenir. Süre ekleme nedeni ve eklenecek süre, ilgili birim yönetim kurulu kararında belirtilir.

(1) Bu Yönetmelikte belirtilen ve ilgili birim yönetim kurulu tarafından kabul edilen haklı ve geçerli bir mazereti nedeni ile öğrenimine ara vermek zorunda kalan bir öğrenciye, kendisine izin verilmesine dair bir dilekçe ile başvurması ve mazeretini belgelendirmesi kaydı ile ilgili birim yönetim kurulu tarafından bir defada en az bir, en çok iki yarıyıl süre için öğrenime ara verme izni verilebilir.

(2) Öğrenci, izinli olduğu süre içinde öğrenimine devam edemez ve her türlü öğrencilik hakları dondurulur. (Değişik cümle: RG-16/04/2018-30393)Bir yarıyıl süreli ara verme izni, izin verildiği yarıyılın başlangıcından yarıyıl sonu bütünleme sınavlarının bittiği tarihe kadar olan süreyi kapsayacak şekilde verilir.

Kayıt dondurmak için buradan alacağınız dilekçeyi doldurup öğrenci işlerine teslim etmeniz gerekiyor.

 

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ljd1nmqmg” title=”YBS bölümü okumak isteyen bir öğrencinin üniversitede araması gereken kriterler nelerdir?”]

Eğitim programında teknik ve sosyal ders dağılımı, akademik kadrosu, derslik ve laboratuvar imkanları yanında bölümün YBS vizyonunun net olarak bilinmesi gerekir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”b7mek3o9yg” title=”Erasmus ve Farabi programlarına nasıl başvurabilirim?”]

Aşağıdaki linklerden her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. İhtiyaç duyulduğunda Fakültemizdeki ilgili birim temsilcilerine ve Rektörlük Dış İlişkiler Koordinatörlüğüne ulaşabilirisiniz.

http://international.deu.edu.tr/

http://international.deu.edu.tr/erasmus-duyurulari/

http://international.deu.edu.tr/farabi-duyurulari/

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”f8zv8kazx” title=”Her dersin yaz okulu açılmakta mıdır?”]

Hayır, dersin öğretim elemanlarının istemeleri durumunda o dersler yaz okulunda kayıt için açılır.
Ön kayıt sonrası derse kayıt yapanlar yeterli sayıya (genellikler 20 öğrenci) ulaşırsa o ders açılır, aksi durumda ders yaz okulunda açılmaz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”q1wc2r62rs” title=”YBS de uygulamalı dersler bulunmakta mı?”]

Evet uygulamalı derslerimiz bulunmakta.

Dersler tabloda bulunan derslerin U ile ifade edilen uygulama kolonunda sıfır (0) harici bir rakam var ise uygulama saatini göstermektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”uxydesu64q” title=”DEÜ YBS neden diğer bölümlerden farklıdır?”]

DEÜ YBS olarak bizi farklı kılan noktaları aşağıda kısa videoda bulabilirsiniz. Ama DEÜZ YBS olarak biz YBS bilimini uygulama ile birleştirmeye çalışan, teknik konulara daha çok ağırlık veren, donanım ve yazılımı bünyemizde bulunan lab. daki makineler (CBS tezgahı, 3 Boyutlu yazıcı gibi) ile entegre eden bir bölümüz.

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”sefk7o7yhk” data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”tezliyl”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”x8lxa4rty7″][cmsmasters_text shortcode_id=”3bcm74acic” animation_delay=”0″]

YBS Tezli Yüksek Lisans

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”z4n6sr3iha” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”vyfelvq54″ title=”YBS Tezli Yüksek Lisans Programında hangi dersler veriliyor?”]

YBS Tezli Yüksek Lisans programında verilen dersleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Ders isimlerinin solunda yer alan Ders Koduna tıklayarak derslerin içeriği hakkında her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”2mhbaqoy74″ title=”Tezli YL programı ne kadar sürüyor?”]

Tezli YL programında 2 dönem ders alınıyor ve 4 dönemde derslerinizin hepsini vermek zorundasınız.
YBS Tezli YL Programı bitirmek için 6 döneminiz bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”vf6apwphf5″ title=”YBS Tezli YL programına başvuru koşulları nelerdir?”]

2020-2021 dönemi giriş koşulları aşağıdaki gibidir:

Başvuru sonrayı yazılı ve sözlü olmak üzere bilim sınavı yapılmaktadır. Bilim sınavının ortalaması en az 65 olmak zorundadır.

Adaylardan kantitatif düşünme, karar verme, algoritma/akış şeması ile problem çözme, teknolojiye yatkınlık ve merak ile YönetimBilişim Sistemleri alanına bilinçli olarak müracaat ettiklerini ortaya koyacak cevaplar beklenmektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”pw32poislw” title=”YBS Yüksek Lisansı bana ne katacak, avantajları nelerdir?”]

Yönetim bilişim sistemleri programında işletmelerdeki problemleri bilgi teknolojileri kullanarak çözebilen bireyler yetiştirilmektedir.
Bu kapsamda hem yönetim/organizasyon hem de teknik altyapıların aktarıldığı bilişim dersleri bütünleşik bir şekilde öğrencilere aktarılmaktadır.
Bu bölümden mezun olan öğrenciler şirketlerin bilgi işlem departmanlarında hem uygulayıcı hem de yönetici pozisyonunda çalışabilmektedir.
Buna ek olarak mevcut işlerinde de üst kademelere geçiş yapabilmektedir.
Arzu edenler, kendinde bilimsel potansiyel olduğuna inananlar, YBS bilim dalında ilerleyerek akademisyenliğe adım atabilirler.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”vfecsxw7u” title=”YBS Yüksek Lisansı bitirince akademisyen olabilir miyim?”]

Yönetim bilişim sistemleri yüksek lisans diploması aldığınızda, şartlarında yönetim bilişim sistemleri yüksek lisansından mezun olma koşulu olan bütün doktora programlarına başvurabilirsiniz. Bu sebeple akademisyen olma yolunuz açıktır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”f8jx09lsqg” title=”Yüksek Lisans alımlarında kontenjan sınırı var mıdır?”]

Yüksek lisans programlarına öğrenci alımlarında her yıl anabilim dalı başkanlığının belirlediği kontenjan sınırı vardır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”qu4r6jesxg” title=”Yüksek lisans eğitimi nasıl bir süreci barındırıyor?”]

YBS Tezli Yüksek Lisans eğitiminde ilk iki dönem ders alıp son iki dönemde tezinizi bitirip toplamda en erken dört dönemde mezun olabiliyorsunuz.
Dersleri en fazla 4 dönede bitirebilirsiniz.
En fazla 6 dönem sonunda mezun olma hakkınız bulunmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”d8epsfxvye” title=”Tez zorunlu mu?”]

Evet, Yüksek lisans programımız tezli olduğundan ötürü tez yapmak zorundasınız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”86uqc98f1l” title=”YL programında derslerin dağılımları ne yönde?”]

Ders programımız sadece yönetim bilişim sistemleri lisans mezunları için değil farklı disiplinlerde yer alan yönetim bilişim sistemleri bölümü yüksek lisans eğitimi almak isteyenler için temel seviyede bazı dersleri de içermektedir.
Buna ek olarak lisans eğitimimizde olduğu gibi yüksek lisans eğitimimizde de teknik dersler yoğunluk göstermektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”60lb9c3mx5″ title=”Askerlik tecil işlemleri ne zaman yapılır?”]

Askerlik tecil ile ilgili işlemler Enstitü tarafından yürütülmektedir. Sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”jynldh3r8″ title=”Yüksek Lisansta tek ders sınavına girebilir miyim?”]

Hayır, lisansüstü programlarında tek ders ve buna benzer sınavlar bulunmamaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”q2zj55u3gi” title=”Yüksek lisansta muafiyet işlemleri nasıl yapılmaktadır?”]

Lisansüstü giriş sınavlarında başarılı olarak kesin kayıt yaptıran öğrencilerden, Enstitü Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunanlara, diğer lisansüstü programlardaki öğrenimleri sırasında aldıkları derslerden Anabilim Dalı Başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile muafiyet verilebilir. Ancak, muafiyet verilen derslerin toplam kredisi, ilgili programı tamamlamak için gerekli olan kredinin özel öğrenciler için yarısından, diğer öğrenciler için üçte birinden fazla olamaz.

Öğrencilerin derslerden muaf olabilmeleri için bir dilekçe ile Enstitü Müdürlüğüne başvurmaları gerekir. Dilekçede daha önce alınmış olunan derslerin karşılığında hangi derslerden muaf olmak istendiği belirtilir. Dilekçe ekinde daha önce öğrenim görülen kurum tarafından onaylanmış not döküm belgesi (mühürlü, imzalı ve kaşeli) ve başarılı olunmuş derslerin içerikleri (mühürlü, imzalı ve kaşeli) bulunmak zorundadır.

Başvurular her yarıyıl başında kayıt döneminde yapılır. Lisansüstü programlarda alınan derslerin azami geçerlilik süresi beş yıldır. Bu süreleri aşan derslerin muafiyet işlemleri yapılmaz. Diploma derecesine saydırılmamış olması koşulu ile daha önce başka bir kurum/programdan alınıp ders yüküne saydırılmak istenen lisansüstü dersin de son beş yıl içinde başarılmış olması gerekir.
Ders muafiyet talebi Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenci muafiyet talebinde bulunduğu derslere devam etmek zorundadır. Muafiyet talep edilen dersin zorunlu veya seçmeli olması durumuna bakılmaksızın, daha önce alınan dersin AKTS ve yerel kredisinin muaf tutulacak dersinkinden düşük olmaması kaydıyla ders içeriğinin uygunluğu Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından belirlenerek Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”q70spzf8xn” title=”YDS Yabancı Dil puanı ne kadar geçerlidir?”]

YDS alındığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”p40z7n2luk” title=”Yüksek Lisanstan kaç kredilik ders alınabilir?”]

Toplamda 120 AKTS alınması gerekmektedir.
Bunun üzerinde ders almanızda sakınca yoktur.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”44oxgupm4j” title=”Yüksek Lisans programında kayıt dondurabilir miyim?”]

Evet, yüksek lisans programında kayıt dondurabilirsiniz.

Öğrenime ara verme izni talepleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri gereğince Enstitü Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Aşağıdaki hallerde öğrenci hak dondurma talebinde bulunabilir:

  1. Kayıtlı olduğu programla ilgili yurt dışı bursu kazanmış olması (YÖK, TÜBİTAK, Fullbright, DAAD, vb).
  2. Sağlık sorunları nedeni ile derslere devam şartını sağlayamayacak şekilde uzun süreli geçerli raporunun bulunması,
  3. Doğal afet, olağanüstü hal vb. durumlarının olduğu yerlerde bulunmak,
  4. Yönetim Kurulu’nun uygun göreceği diğer durumlar.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”b2vyrqyhkr” title=”Yüksek lisansta geçme notu kaçtır?”]

75

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”vx6vbzmloe” title=”DEÜ YBS’de Yüksek Lisans yaptıktan sonra üniversitenizde doktora yapabilir miyim?”]

Başvurduğunuz doktora programınızın şartlarını sağlarsanız tabi ki yapabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”brc3z2n29″ title=”Hangi bölümlerde okursam YBS yüksek lisansı yapabilirim?”]

YBS Yüksek Lisans programımıza 4 yıllık Fakülteye veya Yüksekokula bağlı tüm bölümler başvurabilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”k4jkbdkbv4″ title=”İngilizce yeterlilik sınav sonucum olmadan başvuru yapabilir miyim?”]

Hayır, başvuru koşullarında belirlenen sonuç belgeleriniz olmadan başvuru yapma hakkınız bulunamamaktadır.

Not: Ancak sadece 2020-2021 Güz Dönemi başvuruları için Üniversitemiz Senato kararı gereği yabancı dil şartı aranmayacaktır. 

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”nb2rgueu7a” title=”İngilizce yeterlilik sınavı ve ALES skorlarının aslını mı size göndermem gerek?”]

Hayır, sadece bir bilgisayar çıktısı yeterli olmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”6yhfqx86u” title=”YBS TEZLİ YL için istenilen ALES skoru nedir?”]

55 (Eşit Ağırlık)

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”pisb9m9sy9″ title=”Başvurular neye göre nasıl değerlendiriliyor?”]

Başvurular sizin elde ettiğiniz skorlar ve bunun yanında bilim sınavı ve sözlü sınavından elde ettiğiniz sonuçlar toplanıyor ve en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanıyor ve önceden belirlenen kontenjan kadar kişi yüksek lisans programına kabul ediliyor.

Başvuran adaylar aşağıdaki yapıya uygun olarak çıkan sonuç en yüksekten başlayarak sıralanıyor.

ALES %50 + Lisans Mezuniyet not ortalaması %25 + Bilim sınav ortalaması (en az 65 olmalı) %25 = %100

DEÜ Lisansüstü Yönetmeliğimin Başvuru ve kabul ile ilgili 5. maddesi aşağıdaki gibidir:

(1) (Değişik cümle: RG-2/5/2017–30054) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına sahip olmaları veya lisans eğitiminin son yıl/yarıyılında olmaları, başvurduğu programın puan türünden 55 ALES puanına veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. (Değişik cümle: RG-14/6/2020–31155) Ancak;

  1. a) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,
  2. b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında,

ALES şartı aranmaz.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarında ALES puanı aranıp aranmayacağına enstitülerin teklifi üzerine Senato tarafından karar verilir. ALES puanı istenilen Tezsiz Yüksek Lisans Programında birinci fıkrada belirtilen puanlar aranır.

(3) Öğrencilerin değerlendirilmelerinde yazılı, mülakat, kompozisyon, yetenek-yeterlik sınavı, portfolyo incelemesi ve benzeri değerlendirme şekillerinden hangisinin/hangilerinin dikkate alınacağı, sınav tarihleri, jürilerin tespiti ve başvuruların değerlendirilmesi ile ilgili işlemler anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşleri dikkate alınarak enstitü yönetim kurulu tarafından düzenlenir. Yabancı dilde öğretim yapan anabilim/anasanat dallarına başvuran adayların değerlendirilmeleri öğretim verilen yabancı dilde yapılabilir. Adayın başarılı sayılabilmesi için bu değerlendirme/değerlendirmelerden 100 üzerinden en az 65 not almış olması gerekir.

(4) Adaylar aldıkları değerlendirme notlarının % 25’i ile lisans kademesi not ortalamasının %25’inin toplamına ALES notunun % 50’sinin eklenmesi suretiyle belirlenen başarı notlarına göre en yüksek olandan başlanarak kontenjan sayısına göre başvurdukları programlara yerleştirilir. (Ek cümle: RG-2/5/2017–30054) Başvuru sırasında henüz mezun olmamış olan son sınıf öğrencilerinin lisans kademesi not ortalaması olarak, güncel olan not ortalaması esas alınır. Sıralamada eşitlik olması halinde lisans not ortalaması yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(5) ALES puanı aranmayan programlarda adaylar, değerlendirme notlarının %50’si ile lisans kademesi not ortalamasının %50’sinin toplanması suretiyle belirlenen başarı notlarına göre, en yüksek olandan başlanarak kontenjan sayısına göre başvurdukları programlara yerleştirilir. Sıralamada eşitlik olması halinde lisans not ortalaması yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(6) a) Yüksek lisans programlarına başvuruda, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi veya Yabancı Diller Yüksekokulunca yapılan yabancı dil yeterlilik sınavından en az 55 puan veya YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.

  1. b) Kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim yapılan programlarda yabancı dil şartının programının dilinden, programın dilinin öğrencinin ana dili olması halinde (a) bendinde belirtilen diğer bir yabancı dilden sağlanması zorunludur.
  2. c) Tamamen Türkçe eğitim yapılan yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, programın özelliği nedeniyle ilgili enstitü kurulu kararı ve Senato onayı ile yabancı dil puan şartı aranmayabilir.

(7) (Ek fıkra: RG-14/6/2020–31155) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemleri için;

  1. a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, ALES puanı 70 olarak kabul edilerek hesaplamalara dâhil edilir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.
  2. b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ru8992wg8n” title=”Başvuru sonuçlarını nasıl ve ne zaman açıklıyorsunuz?”]

Yüksek Lisans bilim jürisi bilim sınavından sonra değerlendirme sonuçlarını DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsüne teslim eder. Enstitü önceden ilan etmiş olduğu tarihte sonuçları sbe.deu.edu.tr sitesinden duyurular ile açıklar.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”x9mhb57afc” title=”Başvurular online yapılıyor mu?”]

Evet, bütün başvurular online yapılıyor.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”pz7skf00s” title=”Yıllık eğitim ücreti nedir?”]

DEÜ bir devlet üniversitesi olduğu için tezli yüksek lisans programları tamamen ücretsizdir.

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”3t13uk7mfh” data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”tezsizyl”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”d7tluu1n7n”][cmsmasters_text shortcode_id=”buhl94lz2u” animation_delay=”0″]

Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”e5n637jf5i” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”4gsydz7aib” title=”YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz YL programında hangi dersler veriliyor?”]

YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz YL programında verilen dersleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Ders isimlerinin solunda yer alan Ders Koduna tıklayarak derslerin içeriği hakkında her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”wpl25izrkr” title=”YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz YL programı ne kadar sürüyor?”]

Uzaktan Öğretim programlarında dersler 3 dönem sürüyor.
3 dönem sonunda mezun olmak zorundasınız.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”m8cp6bhi6″ title=”Uzaktan Öğretimde tez yapıyor muyuz?”]

Tez değil ama proje yapıyorsunuz. Öğreniminiz boyunca size atanacak bir danışman hoca denetiminde aynı anda projenizi de yapmanız gerekiyor.
3. dönem sonunda bütün derslerinizi verdikte sonra yapmış olduğunuz projenizi sunuyorsunuz ve programı tamamlıyorsunuz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”d1p0to99n3″ title=”YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programına giriş koşulları nelerdir?”]

Tezsiz yüksek lisans başvurularında ALES ve Yabancı Dil şartı aranmamaktadır.

Başvurunuzun değelendirilmesinde mezuniyet ortalamanız ve başvuru esnasında teslim ettiğiniz niyet mektubu ile destekleyici belgeleriniz önemli olmaktadır.

4 yıllık üniversite mezunu herkes programa başvurabilir ancak programa alınmak için için Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ile bir ilginizin, bağlantınızın olması gerekir ki dersleri alırken sıkıntı yaşamayasınız.

Yani, YBS ile beşki hiç alakası olmayan bir Felsefe veya Sosyoloji bölümü mezunu de başvurabilir. Ancak bu öğrencinin programa alındığında derslerin teknik olmasından ötürü sorun yaşamasını istemeyiz.Tabiiki dersleri herkese yapabilir ama bize niyet mektubunda teknoloji ile arasının nasıl olduğunu, ne kadar benimsediğiniz, bu konuda neler yaptığını, varsa, çalıştığı işyerinde bir belge, sertifika, referans gibi belgeler kendini programa almamız için önemli olacaktır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”0aj6iwp0kk” title=”Bu program bana ne katacak, avantajları nelerdir?”]

Yönetim Bilişim Sistemleri Uzaktan Öğretim programında işletmelerdeki problemleri bilgi teknolojileri kullanarak çözebilen bireyler yetiştirilmektedir.
Bu kapsamda hem yönetim hem de teknik altyapıların aktarıldığı bilişim dersleri bütünleşik bir şekilde öğrencilere aktarılmaktadır.
Bu bölümden mezun olan öğrenciler şirketlerin bilgi işlem departmanlarının her kademesinde olduğu gibi yönetici pozisyonunda da çalışabilmektedir.
Bulundukları pozisyondan üst kademelere geçiş yapabilmek için de önemli bilgiler elde etmeleri mümkün olmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”8wtz646s2″ title=”Tez mi Dönem Projesi mi yapmalıyız?”]

Uzaktan öğretim programında dönem projesi yapılmaktadır.
Ancak sizin projenizi tez kadar güzel ve kapsamlı yapmanızı engelleyecek hiç bir şey yoktur.
Her yıl ortalama %20 oranında projenin tez kadar kapsamlı ve güzel olduğu söylenebilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ck96vle2ce” title=”Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisansı bitirince akademisyen olabilir miyim?”]

YÖK Kararı gereği 06/02/2013 tarihinden önce Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar veya halihazırda mezun olanlar doktora programlarına başvuru yapabilecekken 06/02/2013 tarihinden sonra Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar Doktora programlarına başvuru yapamayacaklardır.

Bu çerçevede, YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programında elde ettiğiniz diploma ile akademisyenliğin olmazsa olmazı olan doktoraya başvuru yapamıyorsunuz.

Ancak, Tezsiz programları bitirirken YÖK’ün belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde aynı anabilim dalının Tezli programına geçiş yapabilirsiniz. Bunun için Tezli programa başvuru şartlarını sağlıyor olmanız gerekiyor.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”lhr1bak7ns” title=”YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programında kontenjan sınırı var mıdır?”]

Evet, Yüksek Lisans programlarına öğrenci alımlarında her yıl anabilim dalı başkanlığının belirlediği kontenjan sınırı vardır.

YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programına YÖK’ün kararı gereği her yıl 50 kontenjan sınırlaması vardır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”e7ytn53r4″ title=”Uzaktan Öğretim programınızda askerlik tecili yapılıyor mu?”]

Evet, Uzaktan Öğretim programı da bir eğitim-öğretim faaliyeti olduğu için eğitim süreniz boyunca Enstitü tarafından askerlik teciliniz otomatik olarak yapılmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ihawydh9qb” title=”Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans programında tek ders sınavına girebilir miyim?”]

Hayır, lisansüstü programlarda tek ders veya benzeri sınavlar yapılmamaktadır (aksi karar olmadığı sürece).

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”2z1dh4rwac” title=”Mezun olduğumuzda diplomamızda ″Uzaktan Öğretim″ yazar mı?”]

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, uzaktan öğretim programlarında düzenlenecek diplomalarda “Uzaktan Öğretim” ibaresinin, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren bu programlara kaydolan öğrenciler için geçerli olacağını bildirdi. Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, uzaktan öğretim programlarında düzenlenecek diplomalarda “uzaktan öğretim” ibaresinin yer almasına ilişkin karar aldıklarını belirtti. http://aa.com.tr/tr/egitim/yokten-uzaktan-ogretim-aciklamasi/809883

Yani diplomalarınızda “Uzaktan Öğretim” ibaresi yazmaktadır

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”nyek1mfoqo” title=”İstenilen TOEFL veya YDS/e-YDS skoru nedir?”]

Tezsiz Yüksek Lisans programlarında TOEFL YDS/e-YDS puanları istenmemektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”3rl09ft35″ title=”ALES puanı gerekiyor mu?”]

Tezsiz Yüksek Lisans programlarında ALES puanı istenmemektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”nnx5obn1ek” title=”Tezsiz Yüksek Lisanstan kaç kredilik ders alınabilir?”]

Şu anda 2020-2021 Akademik Dönemi için 1. soruda görüldüğü üzere her dönem 5 adet ders 2 yerel kredi ile toplam 30 AKTS üzerinden ders alınır.

Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programımız 3 dönemde toplam 30 yerel kredi ve 90 AKTS ile mezun olma imkanı sunuyor.

DEÜ Lisansüstü yönetmeliğinin 11. Maddesi bunu aşağıdaki gibi ifade etmektedir:

MADDE 11 – (1) Tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. (Değişik cümle: RG-2/5/2017–30054) Bir yarıyıl için öğrenci iş yükü 30 AKTS, tezsiz yüksek lisans programının tamamlanabilmesi için gerekli toplam öğrenci iş yükü en az 60 AKTS’dir. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

(3) Öğrenci, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, alacağı derslerin en çok üçünü lisans derslerinden alabilir. Kredili olarak aldığı lisans derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarmak zorundadır. Lisans dersleri ders yüküne ve yüksek lisans kredisine sayılabilir. Hangi derslerin yüksek lisans kredisine sayılacağı ders kayıt formunda danışmanınca belirtilir.

(4) Öğrenci, danışmanının ve enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu kararıyla, izlediği programın ders yüküne sayılmak üzere Üniversiteye bağlı başka bir enstitüden veya Üniversite dışındaki üniversitelerden lisansüstü ders veya dersler alabilir. Üniversite dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarının izlenen programla ilgili lisansüstü derslerinden en çok iki seçmeli ders alınabilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınacak derslerin Üniversitenin öğretim programlarında açılmamış olması gerekir. Öğrencinin izlediği program dışındaki programlardan ders yüküne sayılmak üzere alabileceği derslerin toplam kredisi, programı tamamlamak için alması gereken toplam kredinin %50’sini aşamaz.

(5) Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”55tzq5cu4m” title=”Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisansta muafiyet işlemleri nasıl yapılmaktadır?”]

Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisansta programında muafiyet durumu pek söz konusu olmamaktadır.

Dersin adı, içeriği, AKTS sinin tamamen aynı olması durumunda muafiyet işlemleri düşünülebilir olsa da bu programlarda genellikle muafiyet uygulanmamaktadır.

DEÜ Lisansüstü yönetmeliği gereği muafiyet işlemlerinde aşağıdaki süreç takip edilir:

Lisansüstü giriş sınavlarında başarılı olarak kesin kayıt yaptıran öğrencilerden, Enstitü Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunanlara, diğer lisansüstü programlardaki öğrenimleri sırasında aldıkları derslerden Anabilim Dalı Başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile muafiyet verilebilir. Ancak, muafiyet verilen derslerin toplam kredisi, ilgili programı tamamlamak için gerekli olan kredinin özel öğrenciler için yarısından, diğer öğrenciler için üçte birinden fazla olamaz.

Öğrencilerin derslerden muaf olabilmeleri için bir dilekçe ile Enstitü Müdürlüğüne

başvurmaları gerekir. Dilekçede daha önce alınmış olunan derslerin karşılığında hangi derslerden muaf olmak istendiği belirtilir. Dilekçe ekinde daha önce öğrenim görülen kurum tarafından onaylanmış not döküm belgesi (mühürlü, imzalı ve kaşeli) ve başarılı olunmuş derslerin içerikleri (mühürlü, imzalı ve kaşeli) bulunmak zorundadır.

Başvurular her yarıyıl başında kayıt döneminde yapılır. Lisansüstü programlarda

alınan derslerin azami geçerlilik süresi beş yıldır. Bu süreleri aşan derslerin muafiyet işlemleri yapılmaz. Diploma derecesine saydırılmamış olması koşulu ile daha önce başka bir kurum/programdan alınıp ders yüküne saydırılmak istenen lisansüstü dersin de son beş yıl içinde başarılmış olması gerekir.

Ders muafiyet talebi Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar

öğrenci muafiyet talebinde bulunduğu derslere devam etmek zorundadır. Muafiyet talep edilen dersin zorunlu veya seçmeli olması durumuna bakılmaksızın, daha önce alınan dersin AKTS ve yerel kredisinin muaf tutulacak dersinkinden düşük olmaması kaydıyla ders içeriğinin uygunluğu Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından belirlenerek Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”r4bic5tjft” title=”Uzaktan öğretim Tezsiz Yüksek lisans programında kayıt dondurabilir miyim?”]

Evet.

Öğrenime ara verme izni talepleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim

ve Sınav Yönetmeliği hükümleri gereğince Enstitü Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek

karara bağlanır. Aşağıdaki hallerde öğrenci hak dondurma talebinde bulunabilir:

  1. Kayıtlı olduğu programla ilgili yurt dışı bursu kazanmış olması (YÖK, TÜBİTAK, Fullbright, DAAD, vb).
  2. Sağlık sorunları nedeni ile derslere devam şartını sağlayamayacak şekilde uzun süreli geçerli raporunun bulunması,
  3. Doğal afet, olağanüstü hal vb. durumlarının olduğu yerlerde bulunmak,
  4. Yönetim Kurulu’nun uygun göreceği diğer durumlar.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”8lvl2ytt6d” title=”Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisansta geçme notu kaçtır?”]

Derslerde geçme notu 75.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”6uujf012v” title=”Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans yaptıktan sonra doktora yapabilir miyim?”]

Hayır doktora yapamazsınız.

YÖK Kararı gereği 06/02/2013 tarihinden önce Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar veya halihazırda mezun olanlar doktora programlarına başvuru yapabilecekken 06/02/2013 tarihinden sonra Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar Doktora programlarına başvuru yapamayacaklardır.

Bu çerçevede, YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programında elde ettiğiniz diploma ile akademisyenliğin olmazsa olmazı olan doktoraya başvuru yapamıyorsunuz.

Ancak, Tezsiz programları bitirirken YÖK’ün belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde aynı anabilim dalının Tezli programına geçiş yapabilirsiniz. Bunun için Tezli programa başvuru şartlarını sağlıyor olmanız gerekiyor.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”933xt426p” title=”Hangi bölümlerde okursam YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz YL programına başvurabilirim?”]

YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programına 4 yıllık Fakülte veya Yüksekokul mezunu herkes başvurabilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”mw6axeqq7c” title=”Başvurular neye göre değerlendiriliyor?”]

Tezsiz yüksek lisans başvurularında ALES ve Yabancı Dil şartı aranmamaktadır.

Başvurunuzun değelendirilmesinde mezuniyet ortalamanız ve başvuru esnasında teslim ettiğiniz niyet mektubu ile destekleyici belgeleriniz önemli olmaktadır.

Mezuniyet notu ortalaması %50 + Niyet Mektubu puanı %50 hesaplanır ve alınan puan büyükten küçüğe doğru sıralanarak belirlenen kontenjan olan ilk 50 kişi doğrudan programa kayıt yapma hakkı kazanmış olur. İlk 50 kişiden sonraki 20 kişi ise yedek olarak listede yer almaktadır.  

Kesin kayıt süresi bittikten sonra Enstitü boş kontenjan sayılarını internet sayfası sbe.deu.edu.tr adresinde yayınlıyor. Yedek listeden ilan edilenler belirlenen sürede programa kayıt yaptırma hakkını kazanmış oluyorlar.

4 yıllık üniversite mezunu herkes programa başvurabilir ancak programa alınmak için için Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ile bir ilginizin, bağlantınızın olması gerekir ki dersleri alırken sıkıntı yaşamayasınız.

Yani, YBS ile beşki hiç alakası olmayan bir Felsefe veya Sosyoloji bölümü mezunu de başvurabilir. Ancak bu öğrencinin programa alındığında derslerin teknik olmasından ötürü sorun yaşamasını istemeyiz.Tabiiki dersleri herkese yapabilir ama bize niyet mektubunda teknoloji ile arasının nasıl olduğunu, ne kadar benimsediğiniz, bu konuda neler yaptığını, varsa, çalıştığı işyerinde bir belge, sertifika, referans gibi belgeler kendini programa almamız için önemli olacaktır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”g71cyo9lil” title=”Başvuru sonuçlarını nasıl ve ne zaman açıklıyorsunuz?”]

Başvuru sonuçları, Enstitünün önceden ilan etmiş olduğu tarihte sbe.ede.edu.tr adresinde açıklanmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”nsnw1vuhfi” title=”Başvurular neye göre nasıl değerlendiriliyor?”]

Başvurular sizin elde ettiğiniz skorlar ve bunun yanında bilim sınavı ve sözlü sınavından elde ettiğiniz sonuçlar toplanıyor ve en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanıyor ve önceden belirlenen kontenjan kadar kişi yüksek lisans programına kabul ediliyor.

Başvuran adaylar aşağıdaki yapıya uygun olarak çıkan sonuç en yüksekten başlayarak sıralanıyor.

ALES %50 + Lisans Mezuniyet not ortalaması %25 + Bilim sınav ortalaması (en az 65 olmalı) %25 = %100

DEÜ Lisansüstü Yönetmeliğimin Başvuru ve kabul ile ilgili 5. maddesi aşağıdaki gibidir:

(1) (Değişik cümle: RG-2/5/2017–30054) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına sahip olmaları veya lisans eğitiminin son yıl/yarıyılında olmaları, başvurduğu programın puan türünden 55 ALES puanına veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. (Değişik cümle: RG-14/6/2020–31155) Ancak;

  1. a) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,
  2. b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında,

ALES şartı aranmaz.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarında ALES puanı aranıp aranmayacağına enstitülerin teklifi üzerine Senato tarafından karar verilir. ALES puanı istenilen Tezsiz Yüksek Lisans Programında birinci fıkrada belirtilen puanlar aranır.

(3) Öğrencilerin değerlendirilmelerinde yazılı, mülakat, kompozisyon, yetenek-yeterlik sınavı, portfolyo incelemesi ve benzeri değerlendirme şekillerinden hangisinin/hangilerinin dikkate alınacağı, sınav tarihleri, jürilerin tespiti ve başvuruların değerlendirilmesi ile ilgili işlemler anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşleri dikkate alınarak enstitü yönetim kurulu tarafından düzenlenir. Yabancı dilde öğretim yapan anabilim/anasanat dallarına başvuran adayların değerlendirilmeleri öğretim verilen yabancı dilde yapılabilir. Adayın başarılı sayılabilmesi için bu değerlendirme/değerlendirmelerden 100 üzerinden en az 65 not almış olması gerekir.

(4) Adaylar aldıkları değerlendirme notlarının % 25’i ile lisans kademesi not ortalamasının %25’inin toplamına ALES notunun % 50’sinin eklenmesi suretiyle belirlenen başarı notlarına göre en yüksek olandan başlanarak kontenjan sayısına göre başvurdukları programlara yerleştirilir. (Ek cümle: RG-2/5/2017–30054) Başvuru sırasında henüz mezun olmamış olan son sınıf öğrencilerinin lisans kademesi not ortalaması olarak, güncel olan not ortalaması esas alınır. Sıralamada eşitlik olması halinde lisans not ortalaması yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(5) ALES puanı aranmayan programlarda adaylar, değerlendirme notlarının %50’si ile lisans kademesi not ortalamasının %50’sinin toplanması suretiyle belirlenen başarı notlarına göre, en yüksek olandan başlanarak kontenjan sayısına göre başvurdukları programlara yerleştirilir. Sıralamada eşitlik olması halinde lisans not ortalaması yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(6) a) Yüksek lisans programlarına başvuruda, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi veya Yabancı Diller Yüksekokulunca yapılan yabancı dil yeterlilik sınavından en az 55 puan veya YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.

  1. b) Kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim yapılan programlarda yabancı dil şartının programının dilinden, programın dilinin öğrencinin ana dili olması halinde (a) bendinde belirtilen diğer bir yabancı dilden sağlanması zorunludur.
  2. c) Tamamen Türkçe eğitim yapılan yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, programın özelliği nedeniyle ilgili enstitü kurulu kararı ve Senato onayı ile yabancı dil puan şartı aranmayabilir.

(7) (Ek fıkra: RG-14/6/2020–31155) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemleri için;

  1. a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, ALES puanı 70 olarak kabul edilerek hesaplamalara dâhil edilir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.
  2. b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”w8elx6ngpt” title=”Başvuru sonuçlarını nasıl ve ne zaman açıklıyorsunuz?”]

Yüksek Lisans bilim jürisi bilim sınavından sonra değerlendirme sonuçlarını DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsüne teslim eder. Enstitü önceden ilan etmiş olduğu tarihte sonuçları sbe.deu.edu.tr sitesinden duyurular ile açıklar.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”64qlt2s0pd” title=”Başvurular online yapılıyor mu?”]

Evet, programa başvurular sbe.deu.edu.tr adresinde yayınlanan başvuru yönergesine göre online başvuru işlemlerini yapabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”9a6ub9694d” title=”YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz YL programının ücreti nedir?”]

Her yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Tezsiz YL programlarının ücretlerini ilan etmektedir.

2019-2020 yılı YBS Uzaktan Öğretim Tezsiz YL programının ücreti:

Yerel kredi başına 300 TL olup, her dönem için 10 kredi x 300 TL = 3.000 TL dir.

Toplam 3 dönem, her dönem 10 kredi için 3.000 x 3 = 9.000 TL

Not: Uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programlarında öğrenim görecek olanlar, dönem ücretlerine ilaveten Türkçe programlarda yıllık 550 TL altyapı/materyal ücreti ödenemesi kararlaştırılmıştır.

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”uxfkbhnho” data_width=”boxed” data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_id=”doktora”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”a8zslyo0pp”][cmsmasters_text shortcode_id=”k5e79dadxe” animation_delay=”0″]

Doktora

[/cmsmasters_text][cmsmasters_toggles shortcode_id=”stjk4lb569″ mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”ipgfpxryxo” title=”YBS Doktora programında hangi dersler veriliyor?”]

YBS Doktora programında verilen dersler için buraya tıklayabilirsiniz.

Ders isimlerinin solunda yer alan Ders Koduna tıklayarak derslerin içeriği hakkında her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”4zinyyand” title=”Başvuru nereye ve ne zaman yapılmaktadır?”]

Başvuru tarihleri DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü internet sayfası sbe.du.edu.tr adresinde ilan edilmektedir.

Yine aynı adreste başvuruların online olarak nasıl yapılacağına ilişkin duyuruda yer alacaktır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”gy63kgn1mn” title=”Ara dönemde başvuru yapabilir miyim?”]

Ara dönem başvuruları Enstitünün öğrenci alımı yapmaya karar vermesi üzerine YBS Anabilim Dalı Başkanlığının kontenjan talep etmesi ile yapılabilmektedir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”p6hnqu1e7″ title=”YBS Doktora başvuru koşulları nelerdir?”]

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”5wijywsi7e” title=”İngilizce yeterlilik sınavına girmeden Doktoraya başvuru yapılabilir mi?”]

Hayır, gerekli olan Yabancı Dil ve ALES puanları olmadan müracaat etmek mümkün değildir.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”naumveex9″ title=”YBS Doktora eğitimi süresi nedir, kaç ders almak zorunluluğu vardır?”]

YBS Doktora programı 2020-2021 akademik yılında 3 ders dönemini kapsamaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”8c7ct5x61o” title=”YBS Doktorasının uluslararası geçerliliği var mı?”]

Bölümümüzün doktora diplomasının Uluslararası Diploma Eki Etiketi yer almaktadır.

Diploma Eki belgesi, Avrupa’da yükseköğretim alanında diploma ve derecelerle ilgili olarak ortak ve herkesçe anlaşılır formatta bilgi sağlamak için tasarlanmış bir form olup, uluslararası şeffaflığı pekiştirmek amacıyla, öğrencilerin diplomalarına ek olarak verilen tamamlayıcı bir belge niteliğindedir.

Diploma eki, kurum ve kuruluşlar açısından diploma derecelerinin uluslararası akademik ve mesleki tanınırlığını kolaylaştırmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”3ymvp2wzi” title=”Doktora sonrası akademik hayata girebilir miyim?”]

Doktora zaten akademik hayat demektir. Mezun olduktan sonra farklı üniversitelerden size uygun kadro arayışına girersiniz.

Her üniversite akademik personel alımlarında farklı kısıtlar koymaktadır. Bu nedenle, doktora yaparken bilimsel makale yazmak, kongrelerde bildiriler sunmak, kitap içi bölüm veya kitap yazmak gibi akademik çalışmalar yapmanız mezun olduğunuzda aranan kriterleri karşılamanıza yardımcı olacaktır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”2yv68e5kt7″ title=”Yönetim Bilişim Sistemleri alanında doktora yaparak hangi uzmanlıklara ulaşılabilir?”]

Adı üzerinde Yönetim Bilişim Sistemleri alanında doktora yapanlar, YBS konusunda bilimsel notasyon, YBS felsefesi, YBS ile ilgili onlarca konu hakkında detaylı bilgileri öğrenmenin yanında uygulama imkanına kavuşmaktadırlar.

Eğitim süresince alınacak 11 ders YBS konusunda ileri seviye araştırma yapmayı, yeni teknolojik gelişmeleri, işletme ve yönetimde karar verme sürecini, büyük verileri analiz edip yorumlamayı öğrenme imkanı yaratmaktadır.

Bir YBS projesi geliştirmek doktora için önemli bir unsur olmaktadır.

[/cmsmasters_toggle][cmsmasters_toggle shortcode_id=”iecfagiop” title=”Doktora eğitim süreci nasıl tamamlanır?”]

[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

wpChatIcon